Германската икономика се сви по-малко спрямо спада в БВП на

...
Германската икономика се сви по-малко спрямо спада в БВП на
Коментари Харесай

Германската икономика губи позиции

Германската стопанска система се сви по-малко по отношение на спада в Брутният вътрешен продукт на множеството европейски страни през 2020 година и това донесе известно успокоение на страната на фона на пандемията от ковид. През последната година обаче останалите членки на Европейски Съюз се възвръщат по-бързо и даже Италия евентуално ще доближи предпандемичните си нива преди Германия. По-голямата част от несполуките на най-голямата европейска стопанска система идват от по-голямата й взаимозависимост от пречките пред световните вериги за доставки, които удрят производството, както и от по-бавното възобновяване в разноските на семействата, написа Financial Times.

" Германия имаше доста добра първа половина на рецесията, само че през 2021 година нещата се обърнаха ", обобщава Жил Мое, основен икономист на френския осигурител Аxa.
Надолу, надолу
Този месец немската статистическа работа предвижда, че Брутният вътрешен продукт е повишен с 2.7% през 2021 година, което е по-малко от половината на упованията за Франция и Италия. Преди дни Международният валутен фонд съобщи, че " усложнения в доставките " са причина за ревизирането на прогнозата за растежа за тази година от 4.6% на 3.8%. Всичко това подчертава върху провокациите пред новия канцлер Олаф Шолц, изключително на фона на проектите му за понижаване на обществените разноски през 2023 година, когато ще бъде върната в действие така наречен дългова спирачка.

Министърът на стопанската система Роберт Хабек разяснява, че " последствията от пандемията към момента се усещат и някои компании към момента са наранени ". Той чака стопанската система да означи растеж с 3.6% през тази година.
Реклама
Повечето икономисти са на едно мнение за аргументите за немското закъснение, само че не реализират единодушие дали ще последва бързо наваксване, или икономическите недостатъци ще продължат по-дълго време. Отговорът ще зависи от това какъв брой още блокажите във веригите за доставки ще оставят индустриалния бранш без огромна част от нужните му материали - от полупроводници до литий.

Както икономистът от капиталовата банка Berenberg Соломон Фидлър показва: " Германия е отворена и търговски интегрирана стопанска система, тъй че е по-засегната от проблемите в доставките, основани от пандемията. "
Изоставане в индустриалния бранш
Един от най-тежко засегнатите браншове е немската автоиндустрия, при която вътрешното произвеждане се сви с 12% единствено през предходната година и с над 50% по отношение на предпандемичните равнища от 2019 година Като цяло индустриалното произвеждане в страната към момента беше със 7% под предкризисните нива през ноември по отношение на 5% във Франция.

Според Марко Вали, основен европейски икономист от UniCredit в Милано, възобновяване на Германия е възпирано от по-голямата й взаимозависимост от производството на транспортни средства, машини и съоръжение. Докато пандемията е дала подтик на потребителските артикули, което се е отразило позитивно на обстановката във Франция и Италия.
Реклама
Друг " задържащ " фактор е дефицитът на работна ръка. От Федералната организация по заетостта предвиждат, че страната ще би трябвало да " внася " по 400 хиляди висококвалифицирани задгранични служащи на година, което е надалеч повече от постигнатото до момента, с цел да компенсира последствията от застаряването на работната мощ.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР