Германската икономика потъва, като ще се свие неимоверно през 2023

...
Германската икономика потъва, като ще се свие неимоверно през 2023
Коментари Харесай

Германската икономика потъва

Германската стопанска система потъва, като ще се свие неимоверно през 2023 г, твърди държавното управление.

Германското държавно управление понижи прогнозата си за напредък през днешния ден. То предвижда, че водещата европейска стопанска система ще се свие през тази година. Тя се бори с високата инфлация, нарасналите цени на силата и спада в производството.

Производството ще се свие с 0,4%, показва министерството на стопанската система. Това е доста намаляване спрямо последната му оценка от април. Тогава Берлин предвижда напредък от 0,4% през 2023 година

Инфлацията се чака да доближи 6,1% през тази година

Икономиката се сблъсква с тежки трудности. Особено откакто нахлуването на Русия в Украйна предходната година докара до внезапно повишаване на инфлацията, най-вече на цената на силата. Кризата се усложни от забавянето на енергийно гладния индустриален бранш. Слабостта на основния търговски сътрудник Китай също оказа въздействие. Агресивното повишение на лихвените проценти в еврозоната, целящо да укроти лудо растящите потребителски цени, също.

“В сложна геополитическа конюнктура излизаме от рецесията по-бавно от предстоящото ”, призна в изказване министърът на стопанската система Роберт Хабек.

Германската стопанска система изпадна в криза при започване на годината и от този момент се бори да си стъпи на краката. През второто тримесечие тя записва нулев напредък.

Прогнозата на държавното управление е в унисон с други скорошни мрачни оценки. Във вторник Международният валутен фонд предвижда, че Германия ще бъде най-зле представящата се огромна стопанска система през 2023 година Според неговата прогноза тя ще се свие с 0,5%.

В своите прогнози от през днешния ден държавното управление предвижда, че стопанската система ще се форсира през идната година. Прогнозите са за растеж от 1,3%, а през 2025 година от 1,5%.

Инфлацията се чака да доближи 6,1% през тази година, след което да намалее до 2,6% през идната година и до 2% през 2025 година

“Устойчиво възобновяване ” в вероятност

Хабек се опита да придаде оптимистичен звук, като означи, че “през идната година още веднъж се чака напредък.

 Германската стопанска система потъва EPA/HANNIBAL HANSCHKE

“Курсът за стабилно икономическо възобновяване е заложен. Спадът на инфлацията е забележителен, а действителните приходи още веднъж нарастват ”, сподели той.

Последната публична прогноза от април сочеше възобновяване на индустрията. През последните месеци обаче картината още веднъж се утежни, акцентирайки ново изпадане в криза.

Въпреки че цените на силата се намалиха, те към момента са доста по-високи, в сравнение с преди войната в Украйна. И въпреки че инфлацията се забави до 4,5% през септември, тя остава настойчиво висока.

Влошаващата се икономическа обстановка докара до диспути дали Германия още веднъж не е “болният човек на Европа ”. Това е етикет от края на 90-те години на предишния век, когато страната се бореше със скъпоструващите последствия от обединяването.

Някои анализатори обаче настояват, че това е прекомерно. Според тях пазарът на труда остава постоянен макар провокациите.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР