Германската фирма “Райнметал“ обяви, че може да достави бойни танкове

...
Германската фирма “Райнметал“ обяви, че може да достави бойни танкове
Коментари Харесай

„Райнметал“ твърди, че може да достави танкове „Леопард“ още тази година

Германската компания “Райнметал “ разгласи, че може да достави бойни танкове „ Леопард “ 1 и 2 на Украйна още през тази година.

Изявлението провокира известно комплициране измежду страните от НАТО, защото „ Райнметал “ единствено преди месец съобщи, че производството на танковете ще отнеме повече от година.

А пък през април предходната година шефът на концерна Армин Папергер съобщи, че танковете " Леопард 1 ", предходник на настоящия " Леопард 2 ", ще бъдат подготвени за Украйна в границите на шест седмици.

Неотдавна Папергер съобщи в изявление за " Билд ам Зонтаг “, че ремонтираните Leopard 2 могат да бъдат доставени едвам през идната година. Сега " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " оповестява, че до 15 броя „ Леопард “ 2 могат да слязат от конвейера тази година. „ Райнметал “ може да предложи 20 броя от по-стария модел „ Леопард “ 1 в границите на тази година, оповестява и „ Ханделсблат “.

Забележително е, че „ Райнметал “ поема ролята на представител при доставките на „ Лепорад “, в случай, че компанията не е ги създава сама. Фирмата Краус-Мафай Вегман (KMW) е основният производител на световноизвестния главен военен танк. В последна сметка основаната в Мюнхен компания е тази, която взима решение за обсега и графика на новата продукция. Досега обаче Берлин не е дал зелена светлина. „ Райнметал “ доставя основни съставни елементи за танка, като да вземем за пример солидната цев с диаметър 120 милиметра. Но нито „ Райнметал “, нито KMW могат сами да основат танка сами.

Те са подвластни една от друга, както и от доставчиците, да вземем за пример за дизеловия мотор от MTU. Остава открит въпросът до каква степен изказванията на шефа на „ Райнметал “ сасъгласувани с KMW и сдруженията снабдители. KMW не желае да разяснява.

След края на Студената война въоръженият потенциал на Германия понижава. Някога съвсем всеки ден от вратите на завода в Мюнхен излизаше нов военен танк. Сега обезверено се търсят експерти, като да вземем за пример заварчици на бронирана стомана.

В средите на НАТО се приказва за доста увеличение на потенциала за въоръжаване в Европа. Обсъжда се даже терминът " военна стопанска система ", т.е. метаморфоза на промишленото произвеждане за потребностите на оръжейната промишленост.

Няколко образеца за крайни периоди за доставка: В края на 2018 година Унгария направи поръчка на KMW за 44 нови „ Леопард “ 2 A7 и 24 нови самоходни гаубици. Едва през тази година, към четири години по-късно, супермодерните танкове „ Леопард “ ще бъдат подготвени за унгарските войски, след първите предварителни модели.

Друг образец, този път не от дуото KMW-Rheinmetall, а единствено под управлението на „ Райнметал “: през септември 2020 година Унгария също поръча бойни машини на пехотата Lynx, като производството ще се прави в страната.

Две години и половина по-късно там преди малко е почнало производството в нов цех. През септември 2022 година немското държавно управление утвърди доставката на нови гаубици от най-модерния вид RCH 155 от KMW за Украйна.

Експертите не чакат доставка преди 2025 година През лятото на 2022 година KMW получи утвърждение да стартира производството на 100 самоходни гаубици за Украйна. И в този случай първите единици ще могат да бъдат доставени най-рано през 2024 година

Когато става въпрос за евентуални поръчки на въоръжение по отношение на войната в Украйна или за попълване на немските ресурси, двамата съществени снабдители на немската войска са в двойна роля. Те взаимно създават танкове, като да вземем за пример „ Леопард “ или бойната машина на пехотата „ Пума “.

„ Райнметал “ обаче от ден на ден се трансформира в противник на KMW с конкурентни артикули като личния си главен военен танк KF-51 „ Пантера “ или бойната машина на пехотата Lynx.

В качеството си на записано на борсата сдружение „ Райнметал “ би трябвало да дава данни за цените на акциите, до момента в който KMW е частна благосъстоятелност. Преди седем години основаната в Мюнхен група подписва съюз с френската отбранителна компания Nexter.

Този оръжеен холдинг, наименуван KNDS, е благосъстоятелност на половина на немски частни лица - главните притежатели на Wegmann Group - и на половина на френската страна. По-ранните размишления за обединение сред KMW и Rheinmetall се провалиха.

Няколко страни към този момент желаят да доставят танка „ Леопард “ 2 на Украйна. Германия няма да успее да избегне натиска.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР