Германия заяви във вторник, че ще увеличи кредитирането на енергийни

...
Германия заяви във вторник, че ще увеличи кредитирането на енергийни
Коментари Харесай

Германия и ЕС нямат много време за справяне с енергийната криза

Германия съобщи във вторник, че ще усили кредитирането на енергийни компании, изложени на риск да бъдат смазани от растящите цени на газа. В същото време Европейският съюз приготвя оферти за подкрепяне на семействата и промишлеността да се оправят с енергийната рецесия, провокирана от съветската инвазия в Украйна, написа Reuters.

Европейската комисия би трябвало да разгласи в сряда оферти, включващи цели за понижаване на потреблението на електрическа енергия и таван на приходите за производители на ток, които не употребяват газ за тази цел. Министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще проведат изключителна среща на 30 септември, с цел да се опитат да реализират единодушие по тях.

Отделно, финансовият регулатор на Европейски Съюз също обмисля ограничения за подкрепяне на енергийните компании, които се борят да отговорят на възходящите претенции за обезпечения, откакто бяха ударени от скока на цените на силата в Европа.

Кризата към този момент тежи доста върху европейската стопанска система, даже преди настъпването на зимата, когато промишлените консуматори могат да бъдат изправени пред ограничавания, в случай че запасите от газ се окажат незадоволителни. Настроенията в промишлеността на Германия се сринаха.

Разбира се, знаехме и знаем, че нашата взаимност с Украйна ще има последици “, сподели немският канцлер Олаф Шолц във вторник.

Той прикани германците да се приготвят за тежка зима и да се оправят с предизвикването, провокирано от спрените доставки на газ от Русия.

Нека се заемем със задачата дружно! “, сподели Шолц.

Министерството на финансите на Германия съобщи, че желае да усили държавните заеми за енергийните компании, като употребява кредитни линии, основани, с цел да предложат облекчение по време на пандемията от COVID-19. Германски вестник дефинира цената на програмата на 67 милиарда евро.

Миналата седмица VNG, един от най-големите вносители на съветски природен газ в Германия, стана следващата енергийна компания, която изиска от държавното управление помощ, с цел да остане на повърхността.

Очаква се в сряда немският кабинет да утвърди проектозакона за увеличените кредитни фондове.
Различни оферти
На равнище Европейски Съюз представител на Европейския орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) сподели в понеделник, че регулаторът „ интензивно обмисля “ дали са нужни някакви регулаторни ограничения, с цел да се подкрепят енергийните компании.

ESMA непосредствено контролира клиринговите къщи в Европейски Съюз, които от своя страна дефинират наложителни равнища на маржин въз основа на евентуални опасности от пазари и контрагенти. Публичната интервенция в тази област е необичайност, изключително откакто международната финансова рецесия преди повече от десетилетие докара до по-строги условия за маржин.

Проект на предложенията на Европейската комисия, забелязан от Reuters, ще ограничи до 180 евро за мегаватчас цената, на която вятърните, слънчевите и нуклеарните централи могат да продават силата си в 27-членния блок. Това би принудило компаниите за изкопаеми горива да споделят свръхпечалбите си.

От държавните управления ще се изисква да употребяват парите, с цел да оказват помощ потребителите и фирмите, изправени пред извънредно високи сметки за сила.

Представители на Европейски Съюз споделиха обаче, че проектите за незабавна ликвидна поддръжка за енергийни компании, изправени пред възходящи потребности от поръчителство, към момента се изготвят и евентуално ще бъдат оповестени по-късно от сряда.
Без ограничавания на цената на бензина
Дипломатите споделят, че има необятна поддръжка за таван на приходите на негазови генератори, както и проекти за налагане на съкращения на търсенето на електрическа енергия. Но страните са разграничени по други хрумвания – в това число таван на цената на газа, който не беше включен в проектопредложенията на Комисията.

Европейски Съюз отдръпна по-ранния си проект за налагане на таван на цените на съветския газ. Държави, в това число Унгария и Австрия, се опълчиха на тази концепция, притеснявайки се, че Москва ще си отмъсти, като прекъсне напълно така и така понижените доставки, които към момента изпраща за Европейски Съюз.

Междувременно настроенията на вложителите в Германия спаднаха повече от предстоящото през септември, защото опасенията по отношение на енергийните доставки на страната от ден на ден натежават върху вероятностите пред най-голямата стопанска система в Европа.

Перспективата за дефицит на сила през зимата направи упованията още по-негативни за огромни елементи от немската промишленост “, сподели Ахим Вамбах, президент на Института за стопански проучвания ZEW.

Отделно, шведската компания Vattenfall съобщи, че е отсрочила рестартирането на нуклеарния реактор Ringhals 4 с два месеца – до 31 януари.

Това утежнява така и така сложната енергийна обстановка в южна Швеция “, сподели анализаторът на енергийния пазар Тор Райер Лилехолт от Norway`s Volue.

Междувременно основният изпълнителен шеф на украинската държавна енергийна компания „ Нафтогаз “ съобщи във вторник, че се надява производството да бъде възобновено с помощта на последните военни триумфи.

Компанията създава най-големия дял от украинския газ, като добивът възлиза на общо 13.7 милиарда кубически метра през 2021 година

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР