Германия заяви, че ще й е необходимо съгласието на съюзниците,

...
Германия заяви, че ще й е необходимо съгласието на съюзниците,
Коментари Харесай

Германия не дава съгласието на съюзниците за доставката на танкове за Украйна

Германия съобщи, че ще й е належащо единодушието на съдружниците, с цел да даде зелена светлина за доставката на създадени в Германия танкове за Украйна, които да отхвърлен нашествието на Москва, с което явно попари очакванията на Киев за бързо решение, предава " Ройтерс ".

Министрите на защитата от НАТО и други страни се срещнаха в Германия на фона на предизвестията, че Русия скоро ще възобнови съвсем 11-месечната си инвазия, с цел да завземе елементи от източната и южната част на Украйна, които твърди, че е анексирала, само че не управлява изцяло.

Съединени американски щати и Финландия оповестиха огромни пакети от нова военна помощ преди срещата във военновъздушната база Рамщайн, където вниманието беше ориентирано към това дали Германия ще разреши на страните от Европа, които употребяват нейните танкове " Леопард 2 ", да ги реекспортират за Украйна.

Германският министър на защитата Писториус съобщи, че не може да каже по кое време ще има решение за танковете, само че че Германия е подготвена да работи бързо, в случай че има консенсус измежду съдружниците.

" Всички " за " и " срещу " би трябвало да бъдат претеглени доста деликатно ", сподели Писториус и добави, че въпросът е бил разискван в петък, само че не е било взето решение.

Писториус не сподели кои съдружници, в случай че има такива, не са съгласни с доставката на танкове, нито даде детайлности за това какви са съгласно него плюсовете и минусите на сходна политика.

Правителството на канцлера Олаф Шолц наподобява не е склонно да позволи реекспорта на танковете от боязън да не предизвика Русия. Някои западни чиновници също показаха опасения, че Русия може да залови съвременни западни оръжия и да открадне технологиите им.

Кремъл съобщи, че доставката на танкове за Украйна няма да помогне и Западът ще съжалява за " заблудата " си, че Киев може да победи на бойното поле.

Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки при започване на срещата в Рамщайн, благодари на съдружниците за поддръжката, само че съобщи, че е належащо повече и по-бързо.

" Трябва да ускорим. Времето би трябвало да се трансформира в наше оръжие. Кремъл би трябвало да загуби ", сподели Зеленски, който по-рано загатна, че Германия възпира други страни да изпратят свои танкове.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи пред Ройтерс, че поддръжниците на Украйна би трябвало да се съсредоточат освен върху изпращането на нови оръжия, само че и да доставят муниции за по-старите системи и да оказват помощ за поддръжката им.

Русия се прегрупира, вербува и се пробва да се преоборудва, съобщи на срещата министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин.

" Това не е миг, в който да се забавим. Това е миг да се задълбочим. Украинският народ ни следи ", сподели той, без да загатва съответно танковете.

Правителствен източник в Германия съобщи, че ще се придвижи въпросът за танковете " Леопард ", в случай че Съединени американски щати се съгласят да изпратят танкове " Ейбрамс ", които не бяха включени в оповестената в четвъртък от Съединени американски щати нова военна помощ. Берлин съобщи, че двата въпроса не са свързани.

Готови ли сте за потеглане?

Топ дипломатът на Европа Жозеп Борел съобщи по-рано, че някои европейски страни са подготвени да изпратят тежки танкове и че се надява решението за това да бъде взето.

Литва, която се притеснява за личното си бъдеще, в случай че Русия завладее Украйна, съобщи, че на срещата няколко страни ще разгласят изпращането на танкове " Леопард ".

" Някои от страните сигурно ще изпратят танкове " Леопард " в Украйна, това е несъмнено ", съобщи министърът на защитата Арвидас Анусаускас пред Ройтерс в четвъртък по отношение на обещанията за Рамщайн, откакто 11 страни се срещнаха в Естония и дадоха обещание нова военна помощ.

Финландия даде обещание в допълнение отбранително съоръжение на стойност над 400 млн. евро (434 млн. долара) за Украйна и уточни, че може да добави танкове " Леопард ", в случай че има съглашение със съдружниците.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки съобщи, че е " умерено песимистично надъхан ", че Берлин ще даде зелена светлина. Неговото държавно управление предложи Полша да продължи да работи все пак.
В петък немското държавно управление съобщи, че не разполага с информация за публично искане до Германия от която и да е страна за позволение за реекспорт на създадени в Германия танкове " Леопард " за Украйна.

Киев и Москва разчитат главно на танкове Т-72 от руската ера във военни дейности, които от дълго време се считат за остарели; стотици бяха унищожени в границите на това, което съветският президент Владимир Путин назовава " специфична военна интервенция " за отбрана на Русия и рускоговорящите.

Украйна и нейните съдружници настояват, че Русия не е изправена пред опасност и просто се пробва да заграби територия.

Обявената в четвъртък американска помощ е на стойност до 2,5 милиарда $ и включва 59 бойни машини " Брадли " и 90 бронетранспортьора " Страйкър ", което прави общо над 27,4 милиарда $ американска помощ за сигурност. Тя не включва танкове Abrams, които съгласно американски представители са комплицирани и изразходват доста гориво.

Посещение на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ

Киев неведнъж е заявявал, че не възнамерява да атакува Русия, а единствено да се пази.

" Украинците ще се бият! С танкове или без тях. Но всеки танк от Рамщайн значи избавени украински животи ", написа в Telegram вицепремиерът Ирина Верешчук.

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс е пътувал скрито до украинската столица Киев, с цел да се срещне със Зеленски, съобщи американски чиновник пред Ройтерс в четвъртък, като отхвърли да каже по кое време се е състояло визитата.

Вестник " Вашингтон пост ", който пръв заяви за визитата, съобщи, че то е било в края на предходната седмица и че Бърнс е уведомил Зеленски за упованията си по отношение на военните проекти на Русия.

Сраженията са най-интензивни в индустриализирания източен украински район Донбас, който Русия твърди, че е анексирала през септември дружно с два района на юг.

Германската работа за външно разузнаване съобщи, че украинската войска губи трицифрен брой бойци всеки ден, заяви в петък осведомителното списание Der Spiegel. Нито Русия, нито Украйна постоянно дават детайлности за личните си загуби, само че Украйна твърди, че съветските загуби са по-големи от нейните.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР