Германия за първи път върна на страната ни съкровище, което

...
Германия за първи път върна на страната ни съкровище, което
Коментари Харесай

Германия ни върна контрабандни антики

Германия за първи път върна на страната ни богатство, което е изнесено незаконно през нашите граници. В рамките на тази година се чака друга контрабанда от артефакти да бъде възобновена на България, от страна на Федералната република.
За първи път се случва Германия да върне публично на страната ни археологически находки, незаконно изнесени от България. Предметите са конфискувани при полицейска акция на антикварен пазар в Берлин, оповестява Българска национална телевизия.

Върнатите предмети са 202 на брой железни творби от Римско време. Вероятно са откраднати при нелегално осъществени разкопки. В края на април тази година български специалисти са ги разгледали и са установили, че съставляват археологически полезности от времето на Римската империя и произлизат от днешната територия на Република България.

" Това са дребни железни предмети, само че с огромно значение. Носят със себе си вековна история. Те са част от традицията и идентичността на мястото, от което произлизат. Затова за Германия смисъла на предаването през днешния ден е доста огромно. Германия не желае да бъде черен пазар за незаконни находки и творби на изкуството. Радваме се през днешния ден на прекрасен миг от сполучливото ни съдействие ", сподели

Д-р Ян Оле Пюшел, министерство на културата на Германия при формалното връщане, което одобри министърът на културата Боил Банов.

До през днешния ден предметите са били на отговорно бранене при митническите чиновници в Берлин. Тяхното предаване е резултат от работата на разнообразни служби и институции от Германия с българските им сътрудници в лицето на дипломат Шекерлетова, шефа на културния институт Петранов

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР