Германия върна шедьовър на френския импресионист и поантилист Пол Синяк

...
Германия върна шедьовър на френския импресионист и поантилист Пол Синяк
Коментари Харесай

Германия върна на наследници задигнат от нацистите Пол Синяк

Германия върна шедьовър на френския импресионист и поантилист Пол Синяк на наследниците на френски търговец на недвижими парцели, отмъкната от него от нацистите през Втората международна война.

 © БГНЕС
Става дума за фамозната " Кей в Клиши ", която е върната на наследниците на френския брокер на недвижими парцели Гастон Проспер Леви. Тя е била взета от нацистите от парцел на брокера през Втората международна война, а преди няколко години беше открита в дома на Корнелиус Гурлит, наследник на търговец с изкуство на Третия райх.

Следователите, които преглеждат произхода на картините в скривалището, оставено от Гурлит, са разкрили разкази на очевидци, че немски бойци изземат работата на Синяк от парцел на Леви във Франция през 1940 година.

" Безбройните най-вече еврейски колекционери на изкуство като Гастон Проспер Леви са били преследвани, ограбвани или експроприирани от нацистите, " сподели министърът на културата на Германия Моника Грютерс.

" Други трябваше да продадат парцелите си надалеч под цената им или да ги изоставят, бягайки.Такива възобновявания на благосъстоятелност са значими, сподели министърът, защото те оферират " най-малко малко историческа правдивост ".

През 2012 година са открити повече от 1500 творби на изкуството, притежавани от пенсионера от Мюнхен Гурлит.

Неговият татко Хилдебранд Гурлит е работел като търговец с предмети на изкуството за нацистите от 1938 година

Когато Гурлит умря мезуят в Берн одобри сбирката, макар че остави към 500 картини в Германия с цел да проучат управляващите неразбираемия генезис и благосъстоятелност на доста от тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР