Германия върна шедьовър на френския импресионист и поантилист Пол Синяк

Германия върна шедьовър на френския импресионист и поантилист Пол Синяк ...

Германия върна на наследници задигнат от нацистите Пол Синяк.


Германия върна шедьовър на френския импресионист и поантилист Пол Синяк на наследниците на френски търговец на недвижими имоти, задигната от него от нацистите през Втората световна война.

© БГНЕС
Става дума за прочутата "Кей в Клиши", която е върната на наследниците на френския брокер на недвижими имоти Гастон Проспер Леви. Тя е била взета от нацистите от имот на брокера през Втората световна война, а преди няколко години беше открита в дома на Корнелиус Гурлит, син на търговец с изкуство на Третия райх.

Следователите, които разглеждат произхода на картините в скривалището, оставено от Гурлит, са открили разкази на очевидци, че германски войници изземат работата на Синяк от имот на Леви във Франция през 1940 година.

"Безбройните предимно еврейски колекционери на изкуство като Гастон Проспер Леви са били преследвани, ограбвани или експроприирани от нацистите," каза министърът на културата на Германия Моника Грютерс.

"Други трябваше да продадат имотите си далеч под стойността им или да ги изоставят, бягайки.Такива възстановявания на собственост са важни, каза министърът, тъй като те предлагат "поне малко историческа справедливост".

През 2012 г. са открити повече от 1500 произведения на изкуството, притежавани от пенсионера от Мюнхен Гурлит.

Неговият баща Хилдебранд Гурлит е работел като търговец с предмети на изкуството за нацистите от 1938 г.

Когато Гурлит почина мезуят в Берн прие колекцията, въпреки че остави около 500 картини в Германия за да проучат властите неясния произход и собственост на много от тях.

Източник: bnt.bg