Германия в средата на март против ключов закон на Европейския

...
Германия в средата на март против ключов закон на Европейския
Коментари Харесай

Какво са е-горивата и могат ли да направят колите климатично неутрални

Германия в средата на март срещу основен закон на Европейския съюз за преустановяване на продажбите на коли, отделящи излъчвания на въглероден диоксид, през 2035 година, и настоя продажбите на нови коли с мотори с вътрешно горене да бъдат позволени след тази дата, в случай че работят с е-горива.

В последна сметка Берлин получи изключение за този тип горива в на Европейски Съюз, които ще изискват всички нови коли, продавани от 2035 година, да са с нулеви излъчвания на въглероден диоксид.

" Ройтерс " обобщава какво са е-горивата.

Какво съставляват е-горивата?

Е-горивата, да вземем за пример е-керосин, е-метан или е-метанол се създават посредством синтезиране на уловени излъчвания на въглероден диоксид и водород благодарение на електричество от възобновими енергийни източници.

Тези горива изпускат въглероден диоксид в атмосферата, когато се употребяват в мотора, само че концепцията е, че са климатично неутрални, тъй като тези излъчвания са равни по размер на уловените при производството им.

Кой ги създава?

Повечето огромни автопроизводители залагат на електрическите автомобили на акумулатори - технология, която към този момент е необятно налична - като главен метод да понижат нездравословните излъчвания от леките коли.

Но доставчиците и огромните петролни компании пазят е-горивата, както и редица производители на коли, които не желаят транспортните им средства да бъдат натоварени от тежки акумулатори.

Е-горивата към момента не се създават в промишлен мащаб.

Първото комерсиално дружество в света отвори порти в Чили през 2021 година, подкрепено от " Порше " и имащо за цел да създава 550 милиона литра годишно. Норвежката Norsk e-Fuel възнамерява цех, който би трябвало да стартира произвеждане през 2024 година с акцент върху авиационно гориво.

Могат ли е-горивата да създадат колите въглеродно неутрални?

Е-горивата могат да се употребяват в колите с мотори с вътрешно горене и да се транспортират по в този момент съществуващите логистични мрежи за изкопаеми горива, което е добра вест за производителите на съставни елементи за мотори с вътрешно горене и фирмите, които транспортират бензин и дизел.

Привърженици на тези горива настояват, че те са метод да се понижат излъчванията на въглероден диоксид от колите, без да е належащо всяко транспортно средство да се размени с електрическо.

Противниците им акцентират, че производството е скъпо и енергоемко. Използването на е-горива в автомобил с мотор с вътрешно горене изисква пет пъти повече възобновимо електричество, в сравнение с при батериите за електрически автомобили, съгласно отчет от 2021 година на списание " Нейчър клаймът обмен ".

Някои политици считат, че е-горивата би трябвало да бъдат непокътнати за сложни за декарбонизиране браншове като корабоплаването и авиацията, където използването на електрически акумулатори към този момент наподобява прекомерно мъчно.

Какво желаят фирмите?

Големите снабдители на автомобилни съставни елементи в Германия, като " Бош " (Bosch), Цет Еф (ZF) и " Мале " (Mahle), са членове на Алианса на е-горивата, индустриална лобистка група, както и огромни петролни и газови компании - от " ЕксънМобил " (ExxonMobil) до " Репсол " (Repsol).

Производители на коли като " Порше " (Porsche), " Мазда " (Mazda) и " Пиех " (Piëch), поддържат технологията. " Порше " има дял в производителя на е-горива " Ейч Ай Еф Глоубъл " (HIF Global).

Бе Ем Ве (BMW) влага 12.5 милиона $ в стартъпа за е-горива " Промитиъс фюълс " (Prometheus Fuels), като в същото време влага милиарди в технологията за произвеждане на електрически акумулатори.

Други производители, като " Фолксваген " (Volkswagen) и " Мерцедес-Бенц " (Mercedes-Benz), обаче залагат на електрически транспортни средства с акумулатори за декарбонизация.

" Волво " (Volvo) и " Форд " (Ford) приканиха страните от Европейски Съюз да не се отхвърлят от прекъсването през 2035 година на нови бензинови и дизелови коли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР