Германия увеличава разходите си за отбрана до 2022г. с почти

...
Германия увеличава разходите си за отбрана до 2022г. с почти
Коментари Харесай

САЩ и Бундесверът са недоволени, че Германия бавно увеличава разходите за отбрана

Германия усилва разноските си за защита до 2022г. с съвсем 13%, само че все пак обещанието в идващите четири години да реализира по това перо от бюджета задачата 2% от Брутният вътрешен продукт няма да бъде спазено. Нещо повече - изчисленията демонстрират, че от 2020г. този дял стартира да понижава.

Новината бе публикувана, до момента в който във Вашингтон канцлерът Ангела Меркел се срещаше с президента Доналд Тръмп, който упорито желае европейските сътрудници в НАТО да заделят повече за сигтурността си. В края на седмицата източници от министерството на защитата обявиха пред " Ройтерс ", че не са удовлетворени от отпуснатия им бюджет и в случай че през 2019г. не получат още средства, ще би трябвало да отсрочат най-малко една от огромните си интернационалните стратегии за въоръжаване.

За 2019г. от министерството договориха по-добър от упования резултат, само че след стесняване на разноските през последните 25 години продължава дефицитът за модернизиране на въоръжение и съоръжение, споделят източниците на организацията. Изчисления на " Фаненшъл таймс ", основаващи се на бюджетните проекти на Берлин, демонстрират, че от сегашните 38.9 милиарда евро през 2022г. бюджетът да защита ще се усили до 43.9 милиарда годишно.

" Без подозрение не сме там, където бихме желали и знаем за това ", сподели Меркел на конференцията след диалозите с Тръмп. Американският президент сподели, че са обсъждали " уговорката [на европейските сътрудници от срещата на НАТО в Уелс през 2014г.] да спазят обещанието си за 2% - а уповавам се и повече - от Брутният вътрешен продукт, тъй като носим по-голямо натоварване, в сравнение с би трябвало - пазиме Европа и въпреки всичко плащаме надалеч повече от всеки останал ".

Ако се вземат поради прогнозите на МВФ за развиване на немската стопанска система, в идващите 4 години се оказва, че за защита ще се заделят малко над 1% от Брутният вътрешен продукт, като сред 2020 и 2022 година този дял леко ще понижава. В Уелс немското държавно управление даде обещание да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт за 10 години. От тогавашната среща на натовските водачи - незабавно след анексирането на Крим от Русия - бюджетът за защита се усили от 32.8 на 36.9 милиарда евро предходната година, само че това си остава 1.2% от Брутният вътрешен продукт.

 Министрите на защитата Урсула фон дер Лейен и на стопанската система Петер Алтмайер.
© Reuters

Министрите на защитата Урсула фон дер Лейен и на стопанската система Петер Алтмайер.

Берлин даде обещание да сформира две дивизии с по 5 бронетанкови бригади до 2032г. като част от новата самодейност на НАТО за усилване дълготрайните отбранителни благоприятни условия на НАТО. Миналата година Меркел сподели на срещата на лиерите от Г-7, че " в забележителна степен времето, когато напълноразчитахме на други, отмина и ние, европейците, би трябвало в действителност да вземем ориста си в личните си ръце ".

Тези мощни думи към този момент не се поддържат от решителни дейности за усилване на Бундесвера. В съдружното съглашение със социалдемократите от февруари се планува умерено повишение на разноските за защита и заричане за съоръжение на армията " по допустимо най-хубавия метод " без, обаче, да се показва нещо по-конкретно. Социалистите водиха предизборна акция с предизвестия, че обещанията на канцлера щели да хвърлят страната " в нова конкуренция във въоръжаването ".

Оценката на положението на въоръжените сили на най-силната стопанска система в Европа не е положително. Според формален отчет от февруари на Ханс-Петер Бартелс, отговарящият за защита в Бундесвера, положението на оборудването и въоръжението е " трагично неприятно ". В края на 2017г. в подготвеност за приложимост са били единствено дребна част от няколко основни оръжейни системи, нито една от шестте подводници не е в оперативно положение, нито един от транспортните самолети A-400M не може да лети.

Източниците на " Ройтерс " от отбранителното министерство споделят, че " забележителното нарастване на разноските не е приемливо, когато се съпостави с големите потребности за рационализация ". От ведомството споделят, че министър Урсула фон дер Лейен е наредила средствата да се насочат предпочитано къз дигинализацията и личнот овъоръжение на бойците.

Но това значи, че най-малко една от плануваните стратегии за поръчки за локални и задгранични снабдители ще би трябвало да изчака. Такива са строителството на нови бойни кораби и тежкотоварни хеликоптери. В четвъртък Германия и Франция подписаха съглашение да продължат със взаимното създаване на нов военен аероплан.

В сряда бюджетните проекти ще бъдат обсъждани на държавно съвещание в Берлин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР