Германия спешно се нуждае от квалифицирана работна ръка в здравеопазването

...
Германия спешно се нуждае от квалифицирана работна ръка в здравеопазването
Коментари Харесай

Как Източна Европа се самоубива

Германия незабавно се нуждае от квалифицирана работна ръка в опазването на здравето и в грижите за възрастните и болните хора. И освен там. Какво по-лесно от това да си набави неналичията от чужбина? И без това единствено десните популисти и безконечните носталгици са срещу миграцията.

" Квалифицирана миграция " е новата вълшебна думичка. Германия показва, че е отворена към света и изцяло подготвена да се включи в международната борба за най-умните глави. Защо тогава да е неприятна концепцията на немското държавно управление със закон да се облекчи достъпът до трудовия пазар за искащи да работят на него младежи от Балканите? Например за медицински сестри от Косово? Нищо не пречи, несъмнено. Особено откакто знаем, че в Косово има доста безработни медицински сестри, които на всичкото от горната страна доста биха се радвали да работят в Германия. Да не приказваме за това, че доста от тези хора от дълго време към този момент имат близки и родственици в Германия, както сочат статистиките. Във всеки случай косовското държавно управление не ги стопира. А немското - още по-малко. Излиза, че тази концепция би била и една отлична договорка.

Източна Европа се обезлюдява

За Източна Европа нещата обаче не наподобяват по този начин. Действително при нас на Изток има доста безработни медицински сестри, както към този момент посочихме в Косово. Но не тъй като нямаме потребност от тях, а просто тъй като нямаме пари да ги назначим. Нито една друга страна в Европа не харчи по-малко пари за опазване на здравето от Косово. Там болните нямат различен избор, с изключение на да се грижат сами за себе си.

Но не са единствено балканските страни - също и младежите от доста от новите страни-членки на Европейски Съюз всеобщо бягат на Запад. След измененията, заради тази причина Латвия загуби над една четвърт от популацията си, а Румъния и Литва - една шеста. Даже в една Унгария шест % от младежите са отпътували на Запад. Какво да кажем за България, където популацията е намаляло с 22 % спрямо 1990 година, и където съгласно прогнозите до 2050 година ще спадне с още една четвърт. Основната причина за това е миграцията (до 2/3), а остатъкът се дължи на ниската раждаемост.

Липса на вероятност и невисок витален стандарт

Румъния през днешния ден може да се " похвали " с минимум лекари на глава от популацията в целия Европейски Съюз, а Косово - в цяла Европа. Проблемът обаче не е единствено в опазването на здравето - там той просто е най-ярък. И други сектори се оплакват от дефицита на работна ръка. Така да вземем за пример броят на строителните служащи е намалял фрапантно в огромните градове. В Източна Европа плановете в строителството се влачат с години, тъй като няма задоволително служащи. Ако заплащането се усъвършенства, цените на жилища обаче ще станат недостъпни за преселниците от провинцията. Получава се демонски кръг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР