„Германия ще продължи да работи на страната на България и

...
„Германия ще продължи да работи на страната на България и
Коментари Харесай

Ангела Меркел: Германия ще продължи да работи на страната на България

„ Германия ще продължи да работи на страната на България и да поддържа плановете, с които се е заела България”, съобщи немският канцлер Ангела Меркел на взаимната си конференция с премиера Бойко Борисов след срещата сред двамата в резиденция „ Бояна”.

„ От географското си състояние България може да направи доста във връзка с своите добросъседски връзки. Говорихме за проекта на България да организира неофициална среща на върха на тематика „ Западни Балкани” – с цел да може те да имат европейска вероятност и да решат огромна част от своите проблеми.

Друг акцент е съседството с Турция – говорихме за миграцията. Благодаря на България за метода, по който пази нашата външна граница – тази задача е извънредно тежка, изключително на българо-турската граница. Германия, ФРОНТЕКС поддържа България, с думи и каузи. Основната работа обаче би трябвало да бъде свършена тук”, сподели още Меркел.

„ За да покажем на тези нации (от Западните Балкани – б.ред.), че Европа идва, че това не е развой „ някъде в миналото, който ще стане”, през това време строим инфраструктурата, която ще ги приближи до страните на Европейски Съюз и на процедура ще увеличи тяхната конкурентоспособност, уточни пък Борисов.

Парите, които ще са нужни, в границите на 10 – 15 години, до момента в който се проектира, до момента в който се разпореждат поръчки, до момента в който се строи, по никакъв начин няма да са вкупом и много; повече ще са а, в случай че изоставим тези нации, уточни министър председателят.

Меркел приветства и самодейността на министър-председателя у нас да се организира среща с ръководителите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент с турския президент Реджеп Ердоган , на която намерено да се приказва по всички нерешени въпроси.

„ Имаме потребност от подредени връзки с нашия комшия, с цел да може да решаваме проблемите, които възникват”, уточни немският канцлер.

„ Говорихме и по въпроса за снабдяването с газ. Приветствам концепцията на България да построи във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в Европейски Съюз. България има стратегическо състояние във връзка с този план и по тази причина ние го подкрепяме”, сподели още Меркел.

„ Благодаря за поддръжката – изключително за газовия хъб „ Балкан”, за поддръжката за опазването на границата, за тези 160 млн. евро, които в Братислава Европейски Съюз отпусна за границата, за служителите на реда и ФРОНТЕКС, които взаимно с нас охраняват шенгенската външна граница за на ЕС”, уточни Борисов.

„ Обсъждаме от дълго време въпроса за присъединението на България, виждаме какви старания поставя България, на процедура България към днешна дата към този момент пази външна граница на съюза”, отговори Меркел на въпрос за предстоящото присъединение на България към Шенгенското пространство.

Не мога да кажа съответна дата , само че съгласно мен последователно ще стартира да се вкарва, първо по летищата”, уточни тя.

„ Що се касае за еврозоната, и някогашният министър на финансите Шойбле, и канцлерът Меркел прелестно знаят, че България е измежду най-дисциплинираните страни в Европейски Съюз, с най-нисък външен дълг, нулев бюджетен недостиг, бюджетен остатък, голям фискален запас, златен запас в Централната банка, растеж на стопанската система 4%, 6% безработица, нулева инфлация, повишение 10-12% на приходите – по Евростат… България не е никакъв риск за еврозоната и нашият път към „ чакалнята” (ERM II – б.ред.) е отворен, ние домашното сме си го написали, въпрос на решение на ЕЦБ”, разяснява министър председателят Борисов различен от огромните въпроси на европейската интеграция.

„ Имаме воля и същински планове да изкореняваме до дъно, не инцидентно в региона на битката с контрабандата България е посочена за образец в доста държави”, добави той.

На въпрос дали преструктрутирането на Европейски Съюз е почнало (вчера Меркел беше на посещаване при френския президент Еманюел Макрон в Париж), немският канцлер отговори, че то е почнало от дълго време .

„ Срещнахме се в Братислава, празнувахме 50 години от подписването на Римските контракти. Тогава освен празнувахме, само че си казахме,че би трябвало и дневен ред за тези, които носят политическата отговорност – този дневен ред беше подсилен от това, което сподели Еманюел Макрон за Франция – желаеме да реализираме измерими триумфи (…)

Процесите текат, само че през последните 10 години доста се промени светът и ние би трябвало да действаме по-бързо”, сподели още тя.

Вижте целия диалог във видеото:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР