Германия ще приключи 2019-а с най-висок излишък по текущата сметка

...
Германия ще приключи 2019-а с най-висок излишък по текущата сметка
Коментари Харесай

Германия с най-висок излишък по текущата сметка в света

Германия ще завърши 2019-а с най-голям остатък по настоящата сметка в света, което ще се случи за четвърта поредна година, заяви на 13 септември икономическият институт IFO. Този факт евентуално ще ускори натиска върху Берлин да постави по-големи старания за съкращаване на международните несъответствия и за стимулиране на вътрешното ползване.

Тазгодишният остатък по настоящата сметка на най-мощната европейска стопанска система се прави оценка на 276 милиарда щ. $, разяснява за организация "Ройтерс " икономистът от IFO - Кристиян Гриме. Той разгласи също, че японският остатък се чака да доближи 188 милиарда $, а китайският - 182 милиарда $.

За разлика от "отличниците " Съединени американски щати евентуално ще отчетат недостиг по настоящата си сметка в размер на впечатляващите 480 милиарда $ - най-големият в света, макар комерсиалната война на Доналд Тръмп с Китай и спомагателните мита, наложени върху вноса от азиатския исполин.

Германският остатък по настоящата сметка се дължи главно на обстоятелството, че доста повече артикули и услуги с немски генезис се продават зад граница, в сравнение с се внасят в европейския стопански водач. Тези търговски несъответствия провокират гнева на Тръмп, който заплашва да наложи спомагателни мита на немските производители на коли.

Впрочем, Европейската комисия и МВФ също подлагат на критика големия остатък по настоящата сметка на Германия. Европейска комисия счита, че рационалната и допустима стойност на индикатора в дълготраен проект би трябвало да е в границите на 6% от Брутният вътрешен продукт на страната. Берлин се пробва да се приближи до това съответствие. След като доближи рекордните 8.5% през 2015-а, IFO предвижда 7.1% през тази година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР