Германия ще приеме чуждестранни работници, за да помагат в събирането

...
Германия ще приеме чуждестранни работници, за да помагат в събирането
Коментари Харесай

Германия ще облекчи граничния контрол за сезонните работници

Германия ще одобри задгранични служащи, с цел да оказват помощ в събирането на реколтата от плодове и зеленчуци във фермите съобщи държавното управление в четвъртък, разхлабвайки рестриктивните мерки, които бяха наложени поради борбата с новия ковид, съобщи " Ройтерс ".

Страни от Европейския съюз, в това число Германия, постановиха граничен надзор, с цел да спрат разпространяването на вируса, само че един от страничните резултати е, че трансграничните служащи също не могат да пътуват.

Германски фермери предизвестиха, че сходни ограничавания ще попречат на хилядите източноевропейски сезонни служащи да събират реколтата и оказват помощ в засаждането в немски ферми, което може да докара до по-малко плодове и зеленчуци и по-високи цени.

Повечето аграрни служащи идват от източните страни членки на Европейски Съюз, в това число Полша, Румъния и България.

Европейската комисия в понеделник също прикани страните от Европейски Съюз да разрешат на стотиците хиляди сезонни служащи мигранти, които вземат участие в засаждането и събирането на реколтата, да могат да минават през границите, макар националните ограничения за прекъсване на ковид.

Германското министерство на земеделието съобщи в четвъртък, че е постигнало съглашение с вътрешното министерство да допусне на 40 хиляди сезонни аграрни служащи в страната през април и още 40 хиляди през май. Те би трябвало да пътуват със аероплан, вместо с рейс, с цел да се защитят от ковид, съобщи министерството на земеделието.

Има и още условия - сезонните служащи би трябвало да преминат през медицински обзор и да съблюдават отдалеченост между тях до момента в който работят, а по местата за настаняване хората би трябвало да са на половина, в сравнение с в естествени условия.

Освен това двете министерства обявиха, че ще опитат да привлекат още 10 хиляди души в Германия, с цел да работят във фермите, в това число безработни, студенти, търсещи леговище и краткотрайно съкратени от предходните си работни места.

" Днес стигнахме до прагматично и целеустремено решение, които извършва две обосновани условия ", сподели немският министър на земеделието Юлия Кльокнер. " От една страна, отбрана от болестта, от друга - обезпечаване на реколтата ", добави тя.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1453)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР