Германия ще бъде по-бедна заради войната на Русия срещу Украйна.

...
Германия ще бъде по-бедна заради войната на Русия срещу Украйна.
Коментари Харесай

Ще обеднеят ли германците заради войната в Украйна

Германия " ще бъде по-бедна " поради войната на Русия против Украйна. За това предизвести министърът на стопанската система Роберт Хабек, представен от локалните медии. Покачващите се цени на силата подхранват рекордна инфлация и заплашват да насочат най-голямата европейска стопанска система към криза.

" Не е допустимо това да завърши без разноски за немското общество, това просто е немислимо ", съобщи Робърт Хабек пред ZDF.

" Вярвам, че сме подготвени да платим тази цена, която въпреки всичко е задоволително дребна в съпоставяне със страданията в Украйна ", добави Хабек.

Предварителните данни от Федералната статистическа работа на страната за инфлацията в Германия демонстрират, че тя е достигнала 7,3% през март. Това е най-високото равнище от повече от 40 години. А главният провинен за това е покачването на цените на природния газ и петрола, които набъбнаха с близо 40% по отношение на миналата година.

Повишаването на цените на силата беше проблем за немската стопанска система месеци преди Русия да нахлуе в Украйна. Днес войната и опасенията, че ще докара до срив на доставките в Европа тласкат цените нагоре още повече.

Това е изключително рисково за Германия, която е най-големият енергиен клиент на Русия в Европа. Германското държавно управление уточни, че разногласието за заплащанията с Русия - която изисква " недружелюбните " страни да заплащат в рубли за своя природен газ, а не в евро или щатски долари, както е посочени в договорите - може да докара до сериозен дефицит на гориво.

" Високата взаимозависимост от съветските енергийни доставки води до забележителен риск от по-ниско икономическо произвеждане и даже от криза със доста по-високи темпове на инфлация ", се споделя в изказване на Германския съвет на икономическите специалисти.

Германия би трябвало неотложно да направи всичко допустимо, с цел да вземе защитни ограничения против прекъсване на съветските енергийни доставки и бързо да постави завършек на зависимостта си от съветските енергийни източници, безапелационни са специалисти. Иначе надали я чака нещо положително.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР