Германия се отправи към ново правителство в петък, след като

...
Германия се отправи към ново правителство в петък, след като
Коментари Харесай

Какво следва за Германия след коалиционния пробив на Меркел?


Германия се насочи към ново държавно управление в петък, откакто канцлерът Ангела Меркел и лявоцентристките социалдемократи се съгласиха да продължат формалните диалози за създаване на коалиция.

Разбирателството по принцип след месеци на парализиране предотвратява непопулярната вероятност за идни избори, само че към момента има няколко трудности, някои от които могат да се окажат рискови.

[b]Среща на социалдемократите[/b]

Социалдемократическата партия (ГСДП) даде обещание на членовете да имат думата на основни стадии от преговорния развой с ръководения от Меркел съюз ХДС/ХСС.

Първата основна дата ще бъде 21 януари, когато към 600 делегати ще се съберат в Бон, с цел да прегледат договорката, реализирана в петък.

В партията се вижда бездънен песимизъм, тъй като страховете, че още веднъж ще ръководи в сянката на Меркел, ще накарат ГСДП да съобщи своите идеали и ще навреди по-нататък на настояванията на нейните гласоподаватели.

Ръководителят на ГСДП Мартин Шулц, който в началото беше изключил ръководство под управлението на Меркел, похвали договорката и сподели, че партийното управление е подкрепило единомислещо съдружния проект.

Ако делегатите на ГСПД поддържат това, формалните съдружни диалози може на доктрина да стартират едвам на 22 януари.

[b]Коалиционен договор[/b]

Широкото обрисуване на политиката ще би трябвало да бъде конкретизирано в продължение на седмици на диалозите, включващи специалисти по въпросите на политиката, във фиктивен "коалиционен договор".

Това значи, че договарящите ще се върнат на масата, с цел да изковат решенията, които всъщност ще дефинират политическата стратегия на Германия за идващите четири години.

През 2013 година, когато Меркел търсеше коалиция отново с ГСДП, този развой лиши три седмици.

Но сполучливото привършване на договарянията не значи края, тъй като 450 000 редови членове на ГСДП ще бъдат призовани да гласоподават дали да подпишат окончателната версия.

Ръководителят на ХСС Хорст Зеехофер се надява, че ще бъде основано ново държавно управление преди Великден.

[b]Вот на Бундестага[/b]

Ако всичко върви добре, след 12 години на власт Меркел ще бъде определена за четвърти мандат от болшинството законодатели в Бундестага. Вероятно по-късно тя ще се изправи пред най-сложната задача - да задържи обединението дружно четири години, макар дълбоките разлики.

Някои политически наблюдаващи чакат в този момент отслабената Меркел да напусне рано и да разреши на собствен правоприемник да настани в канцлерството преди изборите през 2021 година

Оскар Нидермайер от Свободния университет в Берлин съобщи, че "в интерес на изборната мощ на партията си тя не би трябвало да остане на поста за целия законодателен мандат".

Друг анализатор, Лотар Пробст от университета в Бремен, съобщи пред бизнес всекидневника "Ханделсблат", че обединението може да се разпадне при започване на своето действие, което значи, че "политическата сцена се преразпределя и канцлерството на Меркел може да стигне до ранен край". /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР