Германия счита газопровода Северен поток-2 за икономически проект, който не

...
Германия счита газопровода Северен поток-2 за икономически проект, който не
Коментари Харесай

Меркел попари Полша и Украйна с добри думи за "Северен поток-2"

Германия смята газопровода " Северен поток-2 " за стопански план, който не заплашва Европейския съюз, съобщи през днешния ден немският канцлер Ангела Меркел, представена от международните организации.

" Ние също по този начин поддържаме диверсификацията на енергийните източници Ние също желаеме преносът на газ да продължава да минава през Украйна. Но ние считаме, че Nord Stream 2 не съставлява заплаха за диверсификацията на доставките ", сподели Меркел по време на взаимна конференция след срещата си с министър-председателя на Полша Mатеуш Мазовецки.

Полският министър председател ѝ възрази: " Не съм склонен, че това е диверсификация, газта е от същия източник ". Моравецки добави, че на срещата с Меркел той се е изказал за разпространяването на нормите на третия енергиен пакет на Европейски Съюз и върху " Северен поток-2 ".

Меркел съобщи още, че Полша и Германия не престават договарянията по този въпрос.
В края на януари Германия позволи на Nord Stream 2 AG (компанията-оператор на проекта) да стартира построяването на морския сектор на газопровода в териториалните води на страната. Германия също по този начин утвърди построяването на приемен терминал.

В " Северен поток " 2 обявиха, че процедурите за приемане на разрешителни в други страни по маршрута на тръбопровода - Русия, Финландия, Швеция и Дания - вървят по график.

Проектът Nord Stream-2, който възлиза на 9,5 милиарда евро, включва построяването на две тръби на газопровод от съветското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Общият потенциал е 55 милиарда кубически метра газ годишно. Тръбопроводът е планувано да бъде прокаран паралелно със " Северен поток ".

Морският газопровод ще премине през териториалните и изключителни стопански зони на няколко страни: Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Срещу строителството се оповестиха редица страни, в това число Украйна, Полша и Съединени американски щати Киев се опасява, че ще загуби приходите от преноса на съветски газ, а Вашингтон има амбициозни проекти за експорт на полутечен природен газ в Европа.

Европейските компании - Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall се задължиха да влагат в " Северен поток " 2 по 950 милиона евро. " Газпром ", който е единствен акционер в " Северен поток 2 ", ще даде още 4,75 милиарда евро.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР