Германия счита България за важен стратегически партньор и силна проевропейска

...
Германия счита България за важен стратегически партньор и силна проевропейска
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Германия счита България за важен стратегически партньор

Германия смята България за значим стратегически сътрудник и мощна проевропейска страна. Това сподели посещаване на министъра на външните работи на Федерална република Германия Хайко Маас в страната ни. Германия разчита на България за експертизата на Балканите. Стабилността прави страната ни привлекателна. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия.

"Над 5000 немски компании има у нас. Почти всяка седмица се открива фабрика с немски вложител. 30 от 100-те най-големи вложения в страната ни са от Германия. Немският език е вторият най-изучаван в България. Над 80% от немските вложители биха вложили средствата си у нас още веднъж ", сподели още външният министър.

"Българското държавно управление реагира бързо по сигналите за къщите за посетители и свадите с жилища. ГЕРБ реагира незабавно с оставки, за разлика от другите партии. Нека органите си правят работата на време, а не да чакат следствията на публицистите. Европейската прокуратура ще предотврати злоупотребите и България се надява системата да проработи по-бързо ", добави Захариева.

"България застава зад най-хубавия претендент за европейски прокурор. Имаме двама прелестни претенденти ", безапелационна бе тя.

"Диалог би трябвало да има сред управляващите. Главен прокурор ще се избира в края на година. Но с цел да има същински спор за избора, то той не трябваше да стартира седмици преди евроизборите ", разяснява вицепремиерът.

"Откриват се 13 изборни секции в Германия, над 190 са общо секциите в чужбина. Изборният ден ще стартира съгласно локалното време. Българите няма потребност да подават заявление, с цел да гласоподават. Имаме основана организация, а по-голяма част от бюлетините са разпределени ", приключи Екатерина Захариева по тематиката за гласуването на българите в чужбина на евроизборите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР