Германия също има амбиции да спре използването на въглища за

...
Германия също има амбиции да спре използването на въглища за
Коментари Харесай

Австрия стана втората страна в ЕС без централи на въглища

Германия също има упоритости да спре потреблението на въглища за произвеждане на електрическа енергия

Австрия публично затвори последната си топлоелектроцентрала на въглища, като се трансформира във втората страна от Европейски Съюз, която излезе от ерата на въглищата след Белгия. Окончателното затваряне на ТЕЦ-а в южния град Мелах, която се ръководи от компанията Verbund, беше оповестено предходната година след продължителна акция на климатичните деятели Global 2000, оповестява euractiv.com. Централата захранваше от 80-те години на предишния век топлофикационната мрежа в прилежащия град Грац. Заводът спря да работи в петък след края на отоплителния сезон.

Затварянето е " историческа стъпка ", съобщи Леоноре Гевеслер, министър за дейностите в региона на климата, околната среда, енергетиката и подвижността. Тя напомни, че Австрия си е сложила за цел до 2030 година да създава 100% от нужната електрическа енергия от възобновими източници.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сега Австрия стана втората страна от Европейски Съюз, която стопира потреблението на въглища за произвеждане на електрическа енергия, откакто Белгия затвори последния си Топлоелектрическа централа на въглища през 2016 година Операторът на централата, групата Verbund, главен снабдител на електрическа енергия в страната, приветства края на " ерата на произвеждане на електричество от въглища в Австрия ". Другите Топлоелектрическа централа в страната бяха затворени през последните 15 години.

Австрия обаче към момента не е завършила напълно с потреблението на въглища, означават деятели. Доменната пещ на металургичната компания Voestalpine в този момент е най-големият източник на CO2 в страната, декларира Дейв Джоунс, анализатор в климатичния тинк-танк Ember.

Напред към ВЕИ

Делът на централата в Мелах в енергийния микс на Австрия беше незначителен, защото три четвърти от създаваното в страната електричество е от възобновими сили, основно на основата на вода и биомаса. Коалицията от консерватори и зелени желае да реализира до 2030 година произвеждане на 100% електричество от възобновими източници - цел, вписана в климатичния проект и на предходните държавни управления.

Управляващата коалиция си слага още по-амбициозната цел за въглеродно неутрална стопанска система до 2040 година - 10 години по-рано, в сравнение с европейската цел, написа AFP. Дотогава цялата сила би трябвало да бъде възобновяемя по отношение на 33% сега. Австрия употребява към 67% изкопаеми горива, основно импорт от чужбина (въглища - 8.3%, нефт - 35.6%, и природен газ - 22.4%).

Други се чака да последват образеца

Очаква се още седем страни да последват образеца до 2025 година, в това число Франция (2022 г.), Швеция (2022 г.), Словакия (2023 г.), Португалия (2023 г.), Обединеното кралство (2024 г.), Ирландия (2025 г.) и Италия (2025 г.), съгласно организацията Europe Beyond Coal. Те ще бъдат последвани от Гърция (2028 г.), Холандия (2029 г.), Финландия (2029 г.), Унгария (2030 г.) и Дания (2030 г.).

В момента текат полемики в Чехия, Испания и Република Северна Македония по кое време да се откажат от въглищата. Германия разгласи, че ще затвори последната си централа на въглища до 2038 година, само че този ангажимент би трябвало да влезе в закон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР