Германия реши - Ангела Меркел ще управлява четвърти мандат. Блокът

...
Германия реши - Ангела Меркел ще управлява четвърти мандат. Блокът
Коментари Харесай

Германия реши: Меркел печели четвърти мандат

Германия реши - Ангела Меркел ще ръководи четвърти мандат.

Блокът на федералния канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз печели изборите за Бундестаг в Германия с 32,5 на 100 от гласовете, съобщи ТАСС.

На второ място е Социалдемократическата партия с 20%, а на трето „ Алтернатива за Германия” с 13,5 на 100.

Предварителните публични резултати от федералната изборна комисия ще бъдат оповестени тази нощ.

Бъдещето на Федерална Република Германия имаха право да дефинират 61,5 млн. гласоподаватели. Това е малко по-малко в сравнение с преди 4 години. За пръв път право на глас имаха 3 млн. германци.

Всеки гласоподавател даде гласа си за партия и за претендент от своя едномандатен регион.

След разпределението на мандатите ще се сформира държавно управление и ще бъде избран федералният канцлер.

Парламентът на Германия се образува по смесена система и в него влизат най-малко 598 депутати. 299 места се разпределят по партийни листи, а другата половина заемат претенденти, победили в едномандатните изборни региони.

Често се случва броят на депутатите да се окаже по-голям. Това става поради преразпределение на мандатите в региони, където броят на имащите право на глас се е трансформирал. Така, през 2013 бяха преразпределени 33 спомагателни мандата.

В 14 500 секции ще се броят бюлетините, изпратени от гласоподаватели по пощата в хода на предварителното гласоподаване. Делът на жителите, които избират този метод за присъединяване в изборите, по традиция е висок и непрекъснато се покачва. Според специалисти, една четвърт от гласоподавателите гласоподават по пощата.

В днешните парламентарни избори участваха най-вече партии от момента на обединяването на Германия. По данни на федералната изборна комисия претенденти са издигнали 42 партии, като 16 вземат участие в избори за първи път, съобщи БГНЕС.

Само две политически сили обаче са издигнали кандидати във всичките 299 едномандатни региона – блокът Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ).

Лявата партия и „ зелените” имат претенденти в 298 региона.

За места в Бундестага се борят 4828 претенденти, 1 400 от които са дами, което е връх от 29 %. Най-много представителки на нежния пол имат „ зелените” – 47 %, а минимум – 22 на 100 – баварските консерватори от ХСС.

„ Средният” немски претендент за народен представител в Бундестага през последните 4 години се е подмладил и възрастта му е 46,9 години. Най-младият кандидат е на 18 години, а най-възрастният – на 89. Всеки трети евентуален национален фаворит има висше обучение, 7,2% са студенти и учащи, а 5,3% – пенсионери.
Изборният ден завърши тъкмо в 18.00 часа (местно време). На територията на 16-те провинции, разпределени в общо 299 изборни региони, в 8.00 часа (местно време) бяха отворени 73 500 секции. За спазване на процедурите в изборния ден бяха ангажирани към 650 000 души, съобщи Фокус.
Право на глас имаха към 61,5 млн. жители на Федерална Република Германия, близо 3 милиона от които за първи път имаха опция да отидат до урните. Около една трета от всички гласоподаватели бяха над 60-годишна възраст. От изборите бяха изключени към 80 000 души над 18 година Голяма част от имащите право на глас изпратиха своите бюлетини по пощата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР