Германия разглежда Казахстан и Узбекистан като потенциални места за прехвърляне

...
Германия разглежда Казахстан и Узбекистан като потенциални места за прехвърляне
Коментари Харесай

Защо немците отиват в Азия

Германия преглежда Казахстан и Узбекистан като евентуални места за прекачване на производството си

Докато славяните се занимават с взаимно изтребване в Украйна, Германия реалокира предприятията си в Централна Азия и укрепва връзките с Китай. На 4 ноември немският канцлер Олаф Шолц беше на посещаване в Китай, с който на двата самолета Airbus A340-313X летяха най-големите акули на немския бизнес: ръководителите на Siemens, BMW, BASF, Volkswagen, BioNTech, Adidas, Bayer, Merck, GeoClimaDesign, Wacker, Deutsche Bank.

Няколко дни преди този момент, на 31 октомври, немският външен министър Аналена Бербок също, дружно с огромна делегация от предприемачи и експерти в региона на енергетиката и инфраструктурата, посети Астана, където организира диалози с казахстанския си сътрудник Мухтар Тлеуберди и министър-председателя Алихан Смаилов, след което отпътува за Ташкент. Бърбок повтори маршрута на шефа на Европейския съвет Шарл Мишел, който беше тук няколко дни по-рано.

По време на диалозите беше разисквано разширението на икономическото съдействие в доста области, в това число в енергетиката и промишлеността. Ръководителят на немското външно министерство даде обещание на Казахстан поддръжка по „ дълъг и сложен път “, както и „ нови планове за висококачествена, устойчива инфраструктура в региона на цифровизацията, енергетиката и превоза “. На заключителната конференция Бербок сподели, че е взето взаимно решение за разкриване на офис на „ водородната дипломация “ в Астана. Взаимодействието ще се реализира по схемата " първични материали против технологии ".

Германия преглежда Казахстан и Узбекистан като евентуални места за прекачване на производството си. Процесът на пренасяне на индустриални предприятия от Европейски Съюз, най-вече немски, на територията на Казахстан и Узбекистан към този момент е стартиран. Над 300 предприятия са готови за прекачване. Според президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев 50 от тях към този момент са получили ново позволение за престояване. Множество обекти в Узбекистан също се преглеждат за прекачване на немски бизнес.

Преди визитата си в района немският външен министър сподели, че " страните от Централна Азия се опасяват, че ще станат разменна монета за Китай ". По време на самото пътешестване Аналена Бербок сподели, че Китай, със своята мощна стопанска система, се пробва да разшири въздействието си посредством стопански покупко-продажби, които крият мрежа от зависимости както в Европа, по този начин и в Централна Азия. Това може да се пояснява като отвод от страна на Берлин във връзка с сходни желания на Пекин.

Самата Германия инициира усилването на този тип икономическо съдействие с Китай преди осем години. През 2014 година стартира внезапно повишаване на комерсиалните връзки, а още през 2016 година се случи епохално събитие - Китай стана главен търговски сътрудник на Германия (преди това, през 1975-2014 година, подобен беше Франция, по-късно за към година САЩ). Оттогава Пекин освен остава главният търговски сътрудник на Берлин, само че и непрестанно укрепва позициите си в това си качество. И ноемврийското посещаване на Олаф Шолц и представителите на немския стопански хайлайф е следващото доказателство за това.

В края на октомври немският президент Щайнмайер публично призна, че Германия е в най-дълбока рецесия. Годишната инфлация в страната се увеличи до рекордните 10,4%. Шест месеца по-рано, при започване на пролетта, немските медии бяха загрижени за доставките на полутечен природен газ и нуждата от първични материали от Китай, " с цел да могат немските коли и стругове да слязат от конвейера ". Те пишат, че даже монополът на " Газпром " е по-малък проблем на фона на " тази нова централизация на риск в обществото на бъдещето ".

Те също бяха обезпокоени от несигурността по отношение на това какво ще се случи със Зеления нов курс, в случай че нужните първични материали от Китай не са налични. В последна сметка до 2050 година ще са нужни към 60 пъти повече литий и 15 пъти повече кобалт, в сравнение с има разполагаем през днешния ден.

Най-вече създателите на Handelsblatt бяха обезпокоени през март на фона на СВО, който стартира в Украйна, заради обстоятелството, че Китай, който е включен в рейтинга на естествените запаси с оборот от 23 трлн. $, ще употребява опцията да се разпореди с " толкоз доста първични материали ", употребявайки ги като политически лост.

Както демонстрират последните събития, германците са били обезпокоени с основателна причина. В средата на октомври китайските управляващи подредиха на огромните държавни компании да спрат да препродават LNG в Европа. Bloomberg неотложно заяви, че прекратяването на доставките на LNG от Китай за Европа за „ обезпечаване на зимния отоплителен сезон в личната му страна “ може доста да изостри енергийната рецесия в европейския район.

И единствено седмица и половина по-късно стана известно, че Германия е продала най-голямото си пристанище в Хамбург на Китай. Това решение на канцлера Олаф Шолц, който по едно време беше кмет на Хамбург, провокира митинг в ръководещата партия, само че той не можа да повлияе на прекосяването на основното немско пристанище към китайския Cosco.

Следният факт приказва за дълбочината на проблемите в немския енергиен бранш и произлизащата от това деиндустриализация. Съгласно обява на Bloomberg от края на октомври, още тази година един от американските щати (Калифорния) може да изпревари Германия по Брутният вътрешен продукт, трансформирайки се в четвъртата (!) стопанска система в света. Самите Съединени американски щати, които до неотдавна бяха изтощени в икономическата борба с локомотива на Европейския съюз, към този момент доста изпревариха Германия във връзка с Брутният вътрешен продукт (с над 72 милиарда долара) и бързо усилват разликата.

В резултат на това проблемите на Германия заради войната, отприщена от англосаксонците в Украйна, нарастват. И принуждават водещите (в стопански смисъл) европейци от Берлин да търсят избавление от тези проблеми измежду азиатците.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР