Германия предвижда да създаде от лятото на 2021 г. длъжността

...
Германия предвижда да създаде от лятото на 2021 г. длъжността
Коментари Харесай

Германия предвижда да създаде длъжност в помощ на жертвите на комунистическия режим на ГДР

Германия планува да сътвори от лятото на 2021 година длъжността федерален омбудсман , който да подкрепя и пази хора, преследвани при тогавашния комунистически режим в Източна Германия, съобщи ДПА.

Германска демократична република (ГДР), която беше спътник на Съветския съюз, подлагаше своите жители на всеобщо следене, реализирано от Службата за държавна сигурност, известна като Щази . Несъгласните с комунистическия режим бяха сплашвани, преследвани и затваряни.

Сега хората могат да прегледат досиетата, които им е водила Щази. Предвижда се след лятната почивка в немския парламент да бъде импортирано законодателство за основаване на нова служба, сподели ръководителят на парламентарната комисия по просвета Катрин Буде.

По думите ѝ съдружното държавно управление на канцлера Ангела Меркел поддържа този ход, който е поддържан също по този начин от организации в поддръжка на жертвите и чиновници, натоварени със задачата да се заемат с закононарушенията на Германска демократична република в провинциите от тогавашната Източна Германия.

Планирани са още два законопроекта, внасящи ремонти в законодателството за индексирането и ръководството на документите на Щази, както и за федералните практики за архивиране.

Буде планува приемането на новото законодателство от Народното събрание да стане на 3 октомври, когато се отбелязва Денят на немското единение. Тази година се навършват 30 години от обединяването на Германия след края на Студената война.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР