Германия предупреди Мали, че споразумение с руската частна военна компания

...
Германия предупреди Мали, че споразумение с руската частна военна компания
Коментари Харесай

И Германия предупреди Мали срещу сделка с руската Вагнер

Германия предизвести Мали, че съглашение с съветската частна военна компания " Вагнер " " ще сложи под въпрос " разполагането ѝ на военни елементи в западноафриканската страна като част от задачите на Организация на обединените нации и Европейски Съюз, осведоми " Франс прес ".

" Ако държавното управление на Мали подписа такова съглашение с Русия, то това опонира на всичко, което Германия, Франция, Европейски Съюз и Организация на обединените нации вършат в Мали през последните осем години ", написа немският министър на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер в " Туитър ".

Вчера френският министър на защитата Флоранс Парли също предизвести Мали против договорка с " Вагнер " на фона на изказвания, че хунтата в западноафриканската страна е покрай наемане на 1000 вагнеровци.

" Ако малийските управляващи сключат контракт с " Вагнер ", това би било извънредно обезпокоително и спорно, несъвместимо с всичко, което вършим от години и имаме намерение да вършим да подкрепим страните от района на Сахел ", посочи Парли.

Вчера представител на министерството на защитата на Мали не отхвърли полемиките.

" Мали има намерение да разнообрази връзките си в средносрочен проект, с цел да подсигурява сигурността на страната ", подчертал представителят, като е допълнил: " Не сме подписали нищо с " Вагнер ", само че беседваме с всеки. "

Отношенията сред Франция и Мали се утежниха след прелом през август 2020 година, който смъкна президента Ибрахим Бубакар Кейта.

Френският президент Еманюел Макрон е сърдит от отстъплението във връзка с уговорките за шерване на властта и демократичното ръководство, както и от решенията за освобождение на хвърлени в пандиза джихадисти в подмяна на заложници.

Франция прекрати военното съдействие с Мали предишния юни, а Макрон разгласи проекти за закриване на бази в северната част на Мали и понижаване на наличието на френски войски в района.

Пристигането на съветски наемници в Мали ще бъде " алена линия " за Макрон , подчертал един от френските източници, като добавил, че Париж може да изпрати своите войски, ситуирани в страната, в прилежащ Нигер.

През последните години съветски паравоенни формирования, " инструктори по сигурността ", компании и съветници станаха все по-влиятелни в раздраната от война Централноафриканска република (ЦАР), чиито връзки с Париж също се утежниха.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР