Германия попълва липсата на медицински персонал с попълнения от Източна

...
Германия попълва липсата на медицински персонал с попълнения от Източна
Коментари Харесай

Германия попълва липсата на медицинските кадри за сметка на Балканите

Германия попълня неналичието на медицински личен състав с попълнения от Източна Европа. А това е съдбовно за пациентите в България, Румъния и сие. Но и освен за тях, написа Маркус Бауер от " Дойчландфунк ".
Във финансово отношение Гърция последователно се стабилизира. Редом с тази добра новина обаче от страната идват и по-малко радостни вести. Например следната: че през последните години доста гръцки лекари са напуснали родината си и през днешния ден работят в Западна Европа - най-много в Германия. Това е и една от аргументите за утежняването на опазването на здравето в Гърция. Всъщност този проблем напълно не е единствено гръцки - той е до болежка прочут в съвсем всички страни от някогашния Източен блок, добавя БГНЕС.
Авторът изяснява на немските читатели следното: " Ако персоналният Ви доктор приказва гръцки, румънски, български или полски, казусът е подобен: той се е изучил за доктор с част от парите на данъкоплатците в своята татковина, след което е отпътувал за Германия, с цел да обогати тукашното опазване на здравето. В същото време обаче липсва противоположното придвижване - съвсем няма немски лекари, които да са отпътували да вземем за пример да практикуват специалността си в Румъния. "
Заплаха за европейския план
Не е нужно да търсим дълго, с цел да открием съдбовните последствия за страните, от които бягат тези фрагменти, написа по-нататък създателят и показва: " Потърпевши са освен пациентите - това приключване на мозъци от периферията към центъра на Европа основава диспропорции, които последователно се трансформират в опасност за целия европейски план. "
Маркус Бауер акцентира, че до момента в който Германия (не от вчера) се усеща уютно в центъра на Европа, утолявайки личния си апетит за лекари с попълнения от Източна Европа (или с други думи: до момента в който Германия по най-хубавия метод се възползва от икономическите резултати на европейското единство и от участието си в еврозоната), в страните по периферията се множат структурните проблеми. При това " брейн-дрейнът " засмуква надалеч освен лекари, написа създателят и показва, че милиони източноевропейци - украинци, румънци, българи, молдовци, хора от Балканите - са напуснали страните си след измененията от преди съвсем 30 години. И всички тези хора потеглят с една цел: да си обезпечат по-добро бъдеще на Запад. В доста случаи те се разделят със фамилиите си: милиони деца остават на грижите на баби и дядовци, лели и чичовци, даже на другари, показва Бауер.
Румънски безредици
И въпреки всичко: това приключване на човешки капитал е обвързвано и с някои позитивни странични резултати. Защото опитът, който мигрантите натрупат в западните демокрации, ускорява условията към родните политици. Маркус Бауер напомня, че при започване на август в Румъния се организираха всеобщи митинги против корумпираните локални елити, които бяха проведени от представители на диаспората. По време на митингите се стигна до вълнения и принуждение. А органите на реда реагираха с палки и сълзотворен газ, вследствие на което повече от 400 души постъпиха в болница. Сред потърпевшите имаше и един австрийски ефирен оператор. При предходни антиправителствени митинги пък без причина беше задържан един немски публицист. Всичко това до неотдавна не можеше да се следи в проевропейска Румъния, написа създателят. Според него, това са признаци, че конфликтът сред диаспората и тези румънци, които са останали в родината си, е с взривоопасен капацитет.
Управляващите в Румъния посткомунисти от Социалдемократическата партия назовават протестиращите " чужденци ". А президентът Клаус Йоханис, който е представител на немското малцинство, за тях е " непознат президент " и " нацист ". Така всички претенции за промени в страната, които са напълно оправдани, биват заклеймявани като " направлявани от чужбина ", показва създателят.
А това, че опазването на здравето в Румъния може да колабира поради всеобщото бягство на медицински личен състав, в това време подкопава европейската вероятност на страната. Ако митингите против корумпираните румънски елити не съумеят, и в случай че по едно и също време с това не бъде усъвършенствана инфраструктурата в страната, тогава антиевропейската изразителност ще вземе превъзходство. Както се случи в Унгария и Полша. А това може да е краят на Европейски Съюз, заключава Маркус Бауер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР