Германия показа първи сигнали на рецесия през второто тримесечие на

...
Германия показа първи сигнали на рецесия през второто тримесечие на
Коментари Харесай

Ще удари ли забавянето на Германия Източна Европа?

Германия сподели първи сигнали на криза през второто тримесечие на 2019 година, до момента в който Еврозоната съумя да запише слаб напредък. Четвъртата най-голяма стопанска система в света се сви с 0,1% и наподобява малко евентуално да се показа по-добре през идващите три месеца. А две следващи тримесечия на спад публично значат влизането в криза, написа Deutsche Welle в собствен разбор.

Износът дава отговор за близо половината от брутния вътрешен артикул на страната, като локалните компании играят значима роля на международните пазари най-много в автомобилната промишленост и производството на машини. Печалбите от този износ постоянно е вложен в заводите на същите компании в Централна и Източна Европа и главно в Словакия, Унгария и Полша.

Според изчисленията на Центъра за европейски промени четирите страни взети дружно са най-важният търговски сътрудник за Германия незабавно след Китай и Съединени американски щати. А главната причина за това са мощно интегрираните вериги за доставки.

По-бавен, само че към момента мощен напредък в ЦИЕ

Изглежда Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да прибегне до повишение на главните лихви скоро, а това е добра вест за вложителите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където растежът към момента е по-силен от този в останалата част от континента.

Но забавянето на Западна Европа неизбежно ще докара и до такова в източната част. И първите сигнали за това са очевидни. През последното тримесечие за първи път от 2016 година растежът във всички шест членки от ЦИЕ се забави, в това число в България и Румъния.

Северната ни съседка, дружно с Унгария и Полша към момента водят по растеж на Брутният вътрешен продукт, само че и при тях растежът понижава до 4% през първото тримесечие. И въпреки всичко това идва при подобен от 1,1% за западните страни.

" Забавянето е по-голямо от предстоящото в Полша и Словакия, до момента в който растежът се задържа на високо равнище в Чехия, Унгария и Румъния. ЦИЕ е мощно подвластна от немския напредък, като жестоко казано 20-30% от общия експорт от района е за Германия ", показва Злотан Ароксзаласи, който е анализатор в Erste Bank Hungary.

" Въпреки това до момента районът се оказа до известна степен резистентен на забавянето на немската стопанска система. Това се дължи най-много на вътрешното търсене, което оказва помощ на тези стопански системи да порастват. В случая това значи, че потреблението (поради увеличаващите се заплати и заетост) и вложенията имат позитивен резултат ", добавя той.

Все отново специалистът чака през идващите месеци страните от района да показват не изключително обнадеждаващи резултати що се отнася до индустриалното произвеждане.

" Поглеждайки напред към идващите няколко тримесечия, виждаме, че забавянето ще пристигна за района на ЦИЕ ", прибавя той.

Най-големи са рисковете за Словакия

Словакия регистрира постоянен напредък от присъединението си към Европейски Съюз през 2004 година, само че нейната стопанска система е тясно обвързвана с Германия, към която е насочван 23% от експорта. През последното тримесечие Брутният вътрешен продукт на страната, в който господства автомобилното произвеждане, изненадващо се сви.

" Словакия усеща резултата от забавянето на световния напредък, както и от стагнацията в Германия, която е нашият максимален търговски сътрудник ", споделя анализаторът във VUB Bank Михал Лехута пред Reuters.

Автомобилната промишленост способства за 44% от индустриалното произвеждане и за 40% от износа на страната. Към края на 2017 година Volkswagen има 13 700 чиновници в Словакия, като там се вършат Touareg, Audi Q7 Porsche Cayenne. В страната бази имат още Peugeot, Kia и Jaguar. Производството в тези фабрики е намаляло със 7,6% през юни, което е първи спад от 18 месеца насам. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР