Германия планира да инвестира около 20 млрд. евро в полупроводниковата

...
Германия планира да инвестира около 20 млрд. евро в полупроводниковата
Коментари Харесай

Германия влага 20 милиарда евро в производство на чипове

Германия възнамерява да влага към 20 милиарда евро в полупроводниковата промишленост през идващите години, заяви Министерството на стопанската система, на фона на опасенията за крехкостта на веригите за доставки и зависимостта от Южна Корея и Тайван за чипове.


Най-голямата стопанска система в Европа съумя да убеди редица огромни международни производители на чипове да изградят фабрики в Германия, като предложи дотации, като част от тактиката EU Chips Act, чиято цел е да удвои каузи на блока на Европейски Съюз в международното произвеждане на чипове до 20% през 2030 година, съгласно „ Аджерпрес “.

Миналия месец американският тръст Intel разгласи проектите си да похарчи повече от 30 милиарда евро за построяването на два завода за чипове в Магдебург, което би било най-голямата задгранична инвестиция, правена в миналото в Германия.

Днес Министерството на стопанската система на Берлин разкри, че тайванският производител на полупроводници TSMC също се интересува от инвестиция в индустриално дружество, ситуирано в Германия, като добави, че е в контакт с TSMC по отношение на вероятно капиталово решение. TSMC, най-големият производител на чипове по контракт, води договаряния с немската провинция Саксония още през 2021 година за създаване на фабрика за чипове в Дрезден.

От общия пакет от дотации на стойност 20 милиарда евро-американската група Intel ще получи почти 10 милиарда евро. останалата част ще отиде при други производители на чипове, в това число Infineon, Globalfoundries и TSMC.

Парите ще бъдат усвоени от Фонда за климата и трансформацията, считано от 2024 година, съобщи немското министерство на стопанската система, като добави, че ще може да предлага финансиране на обособени планове единствено след приемане на утвърждение от Европейската комисия. Сумите, които Берлин желае да отпусне като дотации, ще би трябвало да бъдат утвърдени от изпълнителния орган на Общността.

Въпреки че немските управляващи не са разкрили какви дотации ще дават на тайванската група TSMC, съперникът GlobalFoundries разкритикува желанието на Берлин да даде дотации на TSMC, като основният изпълнителен шеф на GlobalFoundries Томас Колфийлд съобщи пред „ Файненшъл Таймс “, че тези държавни средства ще " нарушат конкуренцията ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР