Германия откри железопътна линия, която ще бъде изцяло обслужвана от

...
Германия откри железопътна линия, която ще бъде изцяло обслужвана от
Коментари Харесай

В Германия тръгват първите в света влакове изцяло на водород

Германия откри железопътна линия, която ще бъде напълно обслужвана от влакове на водород, съобщи АFP. Това е голям прогрес за декарбонизацията на жп превоза, макар провокациите с доставките за тази новаторска технология. Общо 14 влака, доставени от френската компания Alstom за северната провинция Долна Саксония, ще заменят досегашните дизелови локомотиви по 100-километровата линия, свързваща градовете Куксхафен, Бремерхафен, Бремерфьорде и Букстехуде, който се намира близо от Хамбург.

Влаковете на Alstom, известни под името Coradia iLint, се проектират в южния френски град Тарб и се сглобяват в централния немски град Залцгитер. От 2018 година по тази линия се правят търговски тествания с постоянно придвижване на два водородни влака. Сега към този момент цяла флотилия е оборудвана с тази технология. Френската компания е подписала четири контракта за няколко десетки влака в Германия, Франция и Италия, а търсенето не отслабва.

Водородните влакове са изключително подобаващи за къси районни линии, където разноските за преход към електрически изпреварват рентабилността на маршрута.
 Румъния закупува водородни влакове по контракт за €170 милиона
Румъния закупува водородни влакове по контракт за €170 милиона

Първоначално броят им е 12

Alstom не е без конкуренция в тази територия. Германският колос Siemens показа първообраз на водороден трен с националната железопътна компания Deutsche Bahn през май предвид на стартирането му през 2024 година.

Колко еко са обаче водородните влакове все още? Френският проучвателен институт IFP, профилиран в енергийните въпроси, споделя, че сега водородът е " 95 % получен от трансформацията на изкопаеми горива, съвсем половината от които идват от природен газ ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР