Германия отбелязва 30 години от падането на Стената, която разделяше

Германия отбелязва 30 години от падането на Стената, която разделяше ...

Отвъд стената: Историческа грешка даде начало на еуфорията преди 30 г..


Германия отбелязва 30 години от падането на Стената, която разделяше Европа. Бетонната преграда рухва 28 години след създаването й.

За това време тя става символ на Студената война.

А при опит да преминат стената загиват около 200 източногерманци, бягащи на Запад.

Снимка: Reuters

Кулминацията на тържествата е днес пред Бранденбургската врата.

Стъклена зала в сърцето на Берлин напомня за разделени съдби, но и за копнежа да преминеш границата.

“За хората, които са живеели от източната страна, това е било място, където е трябвало да се разделят със своите семейства, роднини, приятели. Често тук са проливани много сълзи. Затова тази приемна е наречена "Дворецът на сълзите", обясни Майк Лукаш - директор на музея.

Приемната е вход към разделената гара на „Фриедрихщрасе” - крайната спирка за линията на Източен Берлин и началната гара за транзитните влакове към Западна Германия.

Това е един от най-използваните гранични пунктове до издигането на Стената. А след това най-контролираната гара.

В залата все още са запазени гишета, където всеки пътник е подлаган на стриктни проверки.

„Опитите за бягство, които знаем, че са направени тук, са били с фалшиви документи”, заяви Майк Лукаш.

30 години след Стената в бившата приемна за първи път е изложена историческата бележка, която отваря границите - записките на Гюнтер Шабовски.

На 9 ноември вечерта на извънредна пресконференция, предавана на живо, говорителят на политбюро изчита решение, че гражданите на ГДР могат да пътуват свободно. Следва въпрос на италианския кореспондент: " От кога?" И отговор:

Веднага! Незабавно!

„Беше огромна новина. Надявам се да остане в историята. Или поне в историята на журналистиката”, казва Рикардо Ерман – кореспондент на АНСА.

Години по-късно разсекретен документ разкрива грешката на Шабовски.

„В самото решение е записано, че влиза в сила веднага, но съобщението е било подготвено за пресконференция, която е трябвало да бъде на следващия ден”, обясни Лукаш.

След нощта на 9 ноември през гарата на Фридрихщрасе отново преминават свободно влаковете към всички части на Берлин и Европа.

Около Брандембургската врата са се събрали не само за да празнуват, но и да напомнят, че свободата е отговорност.

1989: Отвъд Стената Трабанти "събориха" Берлинската стена в Павел баня Борисов за годишнината от падането на Берлинската стена: Още носим белезите от комунизма Отвъд Стената: Среща между бивши „идеологически врагове” Отбелязваме 30 години от падането на Берлинската стена Отвъд Стената: Как карикатура в „Стършел” издаде, че тоталитаризмът си отива Отвъд Стената: Ролята на Радой Ралин в дисидентското движение у нас Отвъд Стената: Екопротестът при „Кристал” – началото на дисидентското движение в България

Източник: btvnovinite.bg