Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена, която

...
Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена, която
Коментари Харесай

Щайнмайер: Падането на Берлинската стена не сложи край на историята

Германия отбелязва 30 година от рухването на Берлинската стена, която разделяше Източна и Западна Германия. Президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер благодари на източноевропейските си съседи за мирната гражданска война, осведоми " Ройтерс ".

Падането на стената, която разделяше социалистически Източен Берлин и буржоазен Западен Берлин близо три десетилетия и се трансформира в знак на Студената война, докара до обединяването на Германия година по-късно - 1990 година

" Заедно с нашите другари ние си спомняме с дълбока признателност събитията от преди 30 година ", сподели Щайнмайер на гала пред Паметник " Берлинска стена " на Бернауер щрасе, на която също участваха Ангела Меркел и президентите на Полша, Унгария, Словакия и Чехия.

" Без куража и волята за независимост на поляците и унгарците, чехите и словаците, мирните революции в Източна Европа и обединяването на Германия нямаше да бъдат вероятни ", има вяра немският държавен глава.

По време на церемонията немският президент и сътрудниците му от Полша, Унгария, Словакия и Чехия поставиха цветя пред паметника.

През август 1989 година маджарски граничари за първи път разрешиха на хора от Източна Германия да влязат свободно в Австрия, което откри пътя към рухването на Берлинската стена три месеца по-късно и свалянето на " Желязната завеса ".

Щайнмайер обаче акцентира, че историческото събитие не означи " края на историята ", както американският политилог Франсис Фукуяма написа в книгата си " Краят на историята и последният човек " (1992 г.).

Борбата на политическите системи продължи и бъдещето е повече от нестабилно, даже повече от преди, добави президентът на Германия.

" Либералната народна власт е оспорвана и е под въпрос. Поради тази причина Германия и европейските й съдружници би трябвало да се борят всеки ден за мирна и обединена Европа ", посочи той.

Според немския президент, представен от ТАСС, без поддръжката на Вашингтон и смелите решения на Михаил Горбачов, историята нямаше да е толкоз щастлива и всичко да се случи по кротичък метод.

По-рано Меркел разгласи, че Европа " би трябвало да брани демокрацията и свободата, човешките права и толерантността ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР