Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена, която

Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена, която ...

Щайнмайер: Падането на Берлинската стена не сложи край на историята.

Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена, която разделяше Източна и Западна Германия. Президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер благодари на източноевропейските си съседи за мирната революция, информира "Ройтерс".

Падането на стената, която разделяше социалистически Източен Берлин и капиталистически Западен Берлин близо три десетилетия и се превърна в символ на Студената война, доведе до обединението на Германия година по-късно - 1990 г.

"Заедно с нашите приятели ние си спомняме с дълбока благодарност събитията от преди 30 г.", каза Щайнмайер на церемония пред Паметник "Берлинска стена" на Бернауер щрасе, на която също присъстваха Ангела Меркел и президентите на Полша, Унгария, Словакия и Чехия.

"Без куража и волята за свобода на поляците и унгарците, чехите и словаците, мирните революции в Източна Европа и обединението на Германия нямаше да бъдат възможни", вярва германският държавен глава.

По време на церемонията германският президент и колегите му от Полша, Унгария, Словакия и Чехия положиха цветя пред паметника.

През август 1989 г. унгарски граничари за първи път позволиха на хора от Източна Германия да влязат свободно в Австрия, което откри пътя към падането на Берлинската стена три месеца по-късно и свалянето на "Желязната завеса".

Щайнмайер обаче подчерта, че историческото събитие не отбеляза "края на историята", както американският политилог Франсис Фукуяма написа в книгата си "Краят на историята и последният човек" (1992 г.).

Борбата на политическите системи продължи и бъдещето е повече от несигурно, дори повече от преди, добави президентът на Германия.

"Либералната демокрация е оспорвана и е под въпрос. Поради тази причина Германия и европейските й съюзници трябва да се борят всеки ден за мирна и обединена Европа", изтъкна той.

Според германския президент, цитиран от ТАСС, без подкрепата на Вашингтон и смелите решения на Михаил Горбачов, историята нямаше да е толкова щастлива и всичко да се случи по мирен начин.

По-рано Меркел обяви, че Европа "трябва да брани демокрацията и свободата, човешките права и толерантността". /news.bg

Източник: dnesplus.bg