Германия отбеляза във вторник 60 години от споразумението с Турция,

...
Германия отбеляза във вторник 60 години от споразумението с Турция,
Коментари Харесай

Германия отбеляза 60 години от споразумението с Турция за гостуващи работници

Германия означи във вторник 60 години от съглашението с Турция, разрешило милиони така наречен гостуващи служащи да запълнят дефицита на работна ръка в страната.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер означи множеството достижения на хора, идващи от тази имигрантска общественост. Това стана при визитата му в Рурската област, индустриалното сърце на Германия.

" Стотици хиляди хора от Турция помогнаха да изградим стопанската система си в един динамичен интервал, във времена, когато не доближаваше работна ръка в Германия. Хора, които с годините направиха страната ни по-разнообразна и открита, както и стопански по-силна ", цитира думите му организация ДПА.

Със брачната половинка си той посети стоманолеярна в Мюлхайм, в която 45% от чиновниците идват от емегрантски фамилии. Мнозина са второ или трето потомство наследници на гастарбайтерите, пристигнали през 60-те години.

" Продължително време това бе огромен фактор за интеграция ", разяснява президентът в диалог с шефовете и служащите.

През 50-те години на ХХ век тогавашната Западна Германия подписва няколко съглашения за приемане на служащи от Италия, Испания и Гърция. Причината е дефицитът на работна ръка след края на Втората международна война. Но това се оказва незадоволително за бързия напредък на немската стопанска система.

На 30 октомври 1961 година е подписано съглашение с управляващите в Анкара за приемане и на служащи от Турция. То е замразено през 1973 година

В този интервал съвсем 4 милиона гастарбайтери и техните фамилии идват в Западна Германия. Мнозина работят в Рурската област в региона на Есен, Дортмунд и Дюселдолф. Близо 2 милиона от тях се откриват във Федералната република.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР