Германия окачестви днес като срамно, разпространеното от беларуската държавна телевизия

...
Германия окачестви днес като срамно, разпространеното от беларуската държавна телевизия
Коментари Харесай

Берлин и Лондон осъдиха интервюто с Протасевич като срамно и дадено под натиск

Германия окачестви през днешния ден като " срамно ", публикуваното от беларуската държавна телевизия изявление с журналиста Роман Протасевич, задържан след отклонение на самолета му за Минск, съобщи Франс прес.

" Разпространяването на това " изявление със признания е срамно за малкия екран, която го излъчва, и за белоруските водачи, които за следващ път демонстрират цялостно пренебрежение към демокрацията и в действителност... пренебрежение към хората ", съобщи представителят на немското държавно управление Щефен Зайберт на постоянна конференция в Берлин.

" Всичките ни мисли са с този млад мъж и всички останали жители на Беларус, с които се отнасят толкоз нечовешко поради техните убеждения, тъй като те спокойно се борят за гражданските си права ", добави представителят.

Британският външен министър Доминик Рааб през днешния ден също осъди изявлението, обещано нощес от арестувания публицист Протасевич по беларуска телевизия ОНТ (Общонационалната телевизия), допълвайки, че то е било обещано " очевидно под напън ", отбелязва Ройтерс.

" Смущаващото изявление на господин Протасевич, излъчено нощес, очевидно е обещано под напън, произлизащ от това, че е арестуван ", написа Рааб в Туитър.

" Преследването на тези, които пазят човешките права и свободата на медиите в Беларус, би трябвало да спре. От участниците в снимането, принуждаването и разпространяването на това изявление би трябвало да се потърси отговорност ", добави английският външен министър.

" Роман Протасевич сигурно е бил подложен на изтезания и интернационалната общественост не би трябвало да има вяра на изказванията му, изтръгнати с мъчения ", съобщи и лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановска във връзка изявлението.

" Всички сходни видеозаписи се вършат в изискванията на практикуване на напън. Чрез използването на принуждение можете да накарате човек да каже всичко, което пожелаете ", съобщи Тихановска на конференция във Варшава, представена от ДПА.

Вчера беларуска държавна телевизия за първи път излъчи изявление с вкарания в пандиза опозиционен блогър Роман Протасевич, съобщи ДПА. В него 26-годишният блогър признава, че е провел митинги против беларуския президент Александър Лукашенко. В същото изявление Протасевич споделя, че се възхищава от Лукашенко.



Опозиционерът признава, че е заговорничил за събаряне на беларуския президент, като е провел " протести " и се отмята от предходните си сериозни оценки за Лукашенко. " Много съм подлагал на критика Александър Григориевич, само че започнах да разбирам, че той постъпва вярно и аз сигурно го почитам ", декларира той в 90-минутния запис.

Интервюто е дълго към час и половина и в него блогърът, на моменти с трептящ глас, предявява обвинявания против други членове на беларуската съпротива.

Майката на Протасевич, Наталия Протасевич, която живее в Полша, съобщи през днешния ден, че изявлението е резултат от подлагането на сина й на изтезания в пандиза.

Роман Протасевич сигурно е бил подложен на изтезания и интернационалната общественост не би трябвало да има вяра на изказванията му, изтръгнати с мъчения, съобщи лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановска във връзка изявлението. " Всички сходни видеозаписи се вършат в изискванията на практикуване на напън. (Чрез използването на насилие) можете да накарате човек да каже всичко, което пожелаете ", съобщи през днешния ден Тихановска на конференция във Варшава, представена от ДПА.

Беларуският президент Александър Лукашенко принуди пътническия аероплан, летящ от Гърция за Литва, на борда на който се намираше Протасевич, да се отклони от маршрута и да кацне изключително в Минск. Блогърът беше задържан на летището в Минск.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР