Германия обеща да направи всичко възможно по време на своето

...
Германия обеща да направи всичко възможно по време на своето
Коментари Харесай

Германия обещала на Скопие начало на преговори за присъединяване през председателството си

Германия даде обещание да направи всичко допустимо по време на своето председателство на Европейски Съюз да стартира присъединителни договаряния със Северна Македония. И аз усещам обвързване да извърша това заричане, съобщи немският държавен министър за Европа Михаел Рот в взаимно изявление с македонския вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров за немския вестник "Велт ".

Преговорите към момента не са се провалили, само че все има още доста работа да бъде свършена, съобщи още Рот в изявлението, представено от МИА.

На съвещанието наскоро на Съвета на министрите съвсем всички делегации повториха, че двустранните въпроси би трябвало да останат сред двете страни и че ние би трябвало да се фокусираме върху други въпроси, които са жизненоважни за старта на присъединителните договаряния. Ние обезверено се нуждаем да изпратим положителен сигнал на Западните Балкани. Трябва да признаем, че Северна Македония и Албания реализираха отлични резултати през последните години. Северна Македония направи история с подписването на контракта за другарство с България и решаването на 30-годишния спор с Гърция. Този прогрес би трябвало да бъде награден, декларира още Рот.

Според вицепремиера Никола Димитров решението на България да блокира присъединителните договаряния на Република Северна Македония не е изненадващо, само че е разочароващо.

Не е продуктивно за политиците да разискват исторически въпроси. Този район има богата история, само че ние не бихме могли да предложим на младите генерации вероятности за бъдещето, сподели Димитров. По този метод стигнахме до концепцията да оставим историците да разискват историята, догато ние решаваме въпросите, които са значими за нашето настояще и бъдеще, сподели Димитров.

Ние не бяхме сюрпризирани, само че бяхме разочаровани. Европейският съюз, основан на Лисабонския контракт, почита културното и езиковото многообразие. Наистина е мъчно да се изясни на хората в Северна Македония, че техният език е станал спънка за присъединение към общественост, която цени езиковото многообразие, декларирал Димитров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР