Германия няма да се поддадеТези дни американският министър на енергетиката

...
Германия няма да се поддадеТези дни американският министър на енергетиката
Коментари Харесай

Газът като държавен тероризъм

Германия няма да се поддаде


Тези дни американският министър на енергетиката Пери направи някои внезапни изявления по адрес на съветския енергиен бранш, призовавайки европейците да се откажат от преференциалното за тях съдействие с Русия. Има ли учредения Русия да се притеснява, че сътрудниците й няма да устоят и ще се поддадат на американския напън?

Съединени американски щати и Киев оферират на Русия и Европа не ходатайство, а заложничество.

Ако би трябвало да си го представим нагледно, идва германецът на пазара, където руснаците продават балони. Брои парите, подава ги. И внезапно от двете му страни изскачат украинец и американец, хващат германеца за ръка и стартират да му крещят, че не може да вземе балоните напряко – би трябвало първо да ги вземе украинецът, да източи малко газ, да изпее една песничка и чак по-късно да съобщи платената стока на германеца.

Ако се върнем към пазарската прилика, Украйна не просто препродава балони, изсмуквайки част от газа, само че и държи във всяка от ръцете си ножче за бръснене, допряно до китките на руснака и германеца. И единствено нещо да не й хареса, може да го приплъзне. Не смъртоносно, само че въпреки всичко неприятно.

Ако пленник на украинския пренос беше единствено Русия, то може би Германия, а и южноевропейските страни щяха да се поддадат на американския шантаж, както направи България, отказвайки се по гибелен метод от “Южен поток ”, за което в този момент горко съжалява.

Само че Германия не е склонна да стане непринудено пленник – както не са склонни Унгария, Гърция и другите подвластни от украинския пренос страни.

Русия е благонадежден сътрудник. Украйна – не изключително благонадежден. Германия не е България, по тази причина нито министър Пери, нито десант на сенатори, нито дори Доналд Тръмп, не могат да забранят на Берлин да обезпечи енергийната си сигурност и да купува непосредствено газ от Русия, още по-малко, когато са уредени на практика всички формалности към строителството на “Северен поток-2 ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР