Германия някога бе болният човек на Европа - така я

...
Германия някога бе болният човек на Европа - така я
Коментари Харесай

Облаци надвисват над германската икономика за пръв път от 8 години

Германия в миналото бе " болният човек на Европа " - по този начин я назоваха през 90-те години, по прилика с Османската империя век по-рано. В началото на този век стана моторът ѝ, който южните и източните страни подлагаха на критика в разгара на икономическата рецесия. Сега държавно управление, бизнес и специалисти чакат с паника резултатите за брутния вътрешен артикул, които съгласно представени в немски и интернационалните медии разбори ще я насочат към криза за пръв път от години.

Десетилетието на стопански напредък се чака да бъде сменено през днешния ден от стесняване на Брутният вътрешен продукт. Бундесбанк и анализатори, представени от " Ройтерс ", обрисуват спад от 0.1% през второто тримесечие (април-юни) поради неприятни резултати в производството и услугите.

При растеж от 0.4 на 100 през първото тримесечие това е отчаяние за страната в миг, когато междинният в еврозоната (0.2 на сто) остава позитивен, само че и когато комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, Брекзит и компликациите за автоиндустрията основават настройка експортно насочената стопанска система на Германия да понене още удари. Ако свиването се повтори и през третото тримесечие, това би повело страната към криза. Това би била първата криза - две следващи тримесечия спад - от 2013 година насам.

Според Ахим Вамбах, президентът на Центъра за европейски иконовимически проучвания, нарасналият риск от Брекзит без договорка също се отразява на икономическия климат, съобщи " Шпигел ". Очаква се икономическите знаци, " сигнал за криза ", в допълнение да се влошат в идващото десетилетие, продължава той. Мениджър, интервюиран от изданието Capital.de, оцеява риска от криза на 40%. Какво ще се случи с немската стопанска система, е значимо и за останалата част от Европа, чийто изток изпраща хиляди служащи в Германия всяка година.

Нуждата от ограничения

Трудностите за стопанската система бяха подчертани и от данните за промишленото произвеждане (5.2% спад за година) и износа (8% спад) предходната седмица. Не всички браншове споделят това чувство, защото пазарът на жилища, публичният бранш и част от услугите не престават да бележат растеж, само че съгласно " Файненшъл таймс " забавянето ще обхване и тях, а през юни основаните работни места са едвам 1000 при 44 хиляди приблизително на месец за последните пет години.

Британското издание написа, че това се чака да подхрани дебата за потребността от фискални ограничения, защото разхлабването на паричната политика, което се чака от Европейската централна банка (сваляне на лихвените проценти другия месец) надали ще е задоволително. Част от казуса е в мощно консервативния фискален метод, отричащ бюджетни дефицити. Миналата година остатъкът доближи 58 милиарда евро, връх от обединяването на Германия, възлизащ на 1.7% от Брутният вътрешен продукт. Други оферти на икономисти, които биха имали по-краткосрочен резултат от бюдетните разноски, са за понижаване на корпоративния налог (30%, над междинния за ЕС).

В резултат Християнсоциалният съюз - баварската посестрима партия на християндемократите на канцера Ангела Меркел - желае незабавен проект за дейтвие против измененията в климата и в поддръжка на стопанската система. Целта е да не се стопира развиването, а да се тласка напред, цитира в. " Ди велт " представители на партията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР