Германия не вижда необходимост от поправки на Европейската комисия в

...
Германия не вижда необходимост от поправки на Европейската комисия в
Коментари Харесай

Германия се обяви против поправките на ЕК за газовата директива


Германия не вижда нужда от ремонти на Европейската комисия в газовата инструкция, които засягат бъдещите действия във връзка с газопровода „ Северен поток 2 “. Това написа съветският вестник „ Ведомости “, базирайки се на копие на предаденото на Европейска комисия юридическо умозаключение на Германия.

Европейска комисия при започване на ноември предложи редица ремонти в газовата инструкция на Европейски Съюз. Целта е избрани правила на енергийното законодателство на Европейски Съюз да се ползват не за някои, а за всички газопроводи на територията на Европейски Съюз от и за трети страни.

Към тези правила се отнасят в частност недискриминационното определяне на цени за транспорт на газ, достъп на трети страни за транспорт, разделянето на дейностите за продажба и превозване на газ. Сега тези правила не се отнасят за морските сектори на газопроводите, а затова и за плана „ Северен поток 2 “.

Европейска комисия не съумя да даде „ никакви пояснения или разбираеми причини, които биха посочили, по какъв начин препоръчаните промени ще подкрепят задачите на Енергийния съюз “, се споделя заключението на Германия, наличието, на което се удостоверява и от един от европейските чиновници.

Както се отбелязва в документа, действието на европейското законодателство обгръща изцяло фирмите и инфраструктура, към която на територията на Европейски Съюз са включени и морските газопроводи. Това лишава от смисъл самодейността за разпростиране върху газопроводите внасящи газ в Европа на настояването за делене на снабдители от транзитьори, или за „ допуск на трети страни “. Степента на юридическата доработка на предложенията за промени провокират освен това в Германия огромни подозрения. Те са „ неприложими нито от позиция на европейското, нито от позиция на интернационалното право “, се споделя в заключението.

Основанията за изключване от новите правила, които Европейската комисия към този момент е направила за редица съществуващи газопроводи, немските адвокати считат за „ прекомерно неразбираеми “- Ако поправките въпреки всичко бъдат признати до края на строителството на „ Северен поток 2 “, за новата тръба на „ Газпром “ по този начин или другояче ще би трябвало да се направи изключение. Инвестиционното решение за неговото строителство е взето доста по-рано, а и е почнало финансирането на плана, се споделя в заключението на Германия.

Допълнително безпокойствие провокира обстоятелството, че новият законопроект основава предпоставки за приемане от Европейската комисия на извънредни компетенции за контролиране на вътрешния пазар на газ, макар че дейностите във връзка с междуправителствените съглашения са от компетенцията на обособените страни- участнички в Европейски Съюз.

Припомняме, че Европейската газова асоциация - Eurogas също излезе със стновище, в което показва противоречие с поправките в газовата инструкция на Европейска комисия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР