Германия желае Гърция да бъде извадена от валутния съюз, за

...
Германия желае Гърция да бъде извадена от валутния съюз, за
Коментари Харесай

Варуфакис: Германия иска Grexit, за да дисциплинира французите

Германия желае Гърция да бъде извадена от валутния съюз, с цел да сплаши Франция и да я накара " да одобри нейния модел на дисциплинарна еврозона ", счита някогашният гръцки финансов министър Янис Варуфакис. " Убеждението ми е, че немският министър на финансите Волфганг Шойбле желае Гърция да бъде извадена от системата на единната валута, с цел да провокира мощен боязън у французите и да ги накара да одобряват неговия модел на дисциплинарна еврозона ", написа той в публикация в английския вестник " Гардиън ". Шойбле е уверен, че при настоящето положение на нещата му е нужен Grexit, с цел да се обясни ситуацията по един или различен метод, прибавя Варуфакис, който подаде оставка в понеделник.

Гръцкият парламент утвърди в петък предлагането за промени, направено ден преди този момент от държавното управление на Ципрас на кредиторите – Европейски Съюз, ЕЦБ и МВФ. Предложението бе оценено като "положително " от кредиторите и ще бъде разисквано през днешния ден от министрите на финансите на еврозоната. Това дава вяра за реализиране на съглашение, при което на Атина ще й бъде спестено напускането на еврозоната.

Вчера Народното събрание на Франция, втората икономическа мощ в зоната на еврото, одобри промени, чиято цел е възкръсване на замиращата стопанска система на страната, характеризираща се със слаб напредък, висока безработица и огромно обществено задлъжняване, което е източник на напрежение с Брюксел.

Според Варуфакис Германия, която е заемодател и последовател на бюджетната ортодоксалност в Европа, желае да трансформира Гърция в образец и да накара французите да се дисциплинират.

Когато Гърция стана неплатежоспособна през 2010 година, отбелязва Варуфакис, вместо преструктуриране на дълга и икономическа промяна бе предпочетено "токсично " решение: отпущането на нови заеми на страна във банкрут, претендирайки, че тя си остава платежоспособна.

Откакто Сириза пристигна на власт, продължава някогашният гръцки финансов министър, едно доста болшинство в еврогрупата под въздействие на Шойбле възприе Grexit като желано решение или като желано оръжие против нашето държавно управление. Той счита, че в случай че в последна сметка Гърция напусне еврозоната, това ще отнеме повече от година.

Grexit ще е равноценен на оповестяване на огромна обезценка 18 месеца авансово: рецепта за очистване на целия насъбран гръцки капитал и прехвърлянето му в чужбина с всички вероятни средства, уверен е Варуфакис. /БЛИЦ

СЛЕДЕТЕ В БЛИЦ РАЗВОЯ НА ГРЪЦКАТА ДРАМА!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР