Германия изпитва остър недостиг на работна ръка, казва в интервю

...
Германия изпитва остър недостиг на работна ръка, казва в интервю
Коментари Харесай

Германия се нуждае от 400 000 мигранти годишно

" Германия изпитва изострен дефицит на работна ръка ", споделя в изявление за " Зюддойче Цайтунг " шефът на Агенцията по труда Детлеф Шеле. Заради демографското развиване през 2020 година страната е изгубила над 50 000 евентуални служащи в дейна трудова възраст, а през тази година ще са близо 150 000, акцентира той. " През идващите години ситуацията ще е още по-драматично. "

Какво може да направи страната?

Германия може да реши казуса единствено в случай че квалифицира необучения личен състав и преквалифицира други, в случай че даде опция за повече работа на дамите, които не по лично предпочитание са заети единствено на половин работен ден, и най-много - в случай че притегли мигранти. Всичко това би трябвало да е задача на новото немско държавно управление, споделя шефът на Агенцията по труда. " Нуждаем се от 400 000 мигранти годишно. Тоест доста повече, в сравнение с през предишните години ", показва още Шеле. По неговите думи, става дума за болногледачи, експерти по климатична техника, служащи за логистичния отрасъл, учени и доста други.

През последните дни Детлеф Шеле заприказва и за " неприятна обстановка " в областта на образованията за придобиване на професионална подготовка. " Много работодатели и учащи се просто не намират пътя един към различен ", споделя той. И ситуацията става все по-тежко. " 31% от кандидатствалите за професионално образование остават без място, а 40% от местата за образование към момента са свободни ", показва Шеле. Запитан за бежанците, които се насочат към Германия, Детлеф Шеле споделя: " Това е филантропичен въпрос. Ако към Германия се насочат бежанци от Афганистан да вземем за пример, Федералната република би трябвало да даде своя принос, с цел да ги одобри. Но тук аз не имам предвид даването на леговище. Става дума за целенасочена имиграция, благодарение на която да запълним дупките на работния пазар.

36% от работните места за занаятчии са незаети

" Бихме могли да кажем, че не желаеме чужденци. Но това просто не действа. Както споделих - въпросът за бежанците е филантропичен, а другото е трудовополитически въпрос. И двете неща не трябва да се смесват. " Факт е, че работната ръка в Германия е извънредно незадоволителна. Да, част от дупката би могла да бъде запълнена от хора, които са получили леговище в Германия по филантропични аргументи. Нашият опит демонстрира, че по време на бежанската вълна от 2015 в страната пристигнаха и квалифицирани хора, както и такива с високи трудови и просветителни цели. А и имам вяра, че множеството хора не бягат от страната си, с цел да живеят след това в бежански центрове. " Според обява в изданието " Ди Велт ", изключително трагично е ситуацията със занаятчийските специалности - 36% от работните места за занаятчии са незаети заради неналичието на подобаващи фрагменти. Средният % на незаетите позиции във всички трудови сфери в страната е 27%. Ако това скоро не се промени, последствията ще бъдат осезаеми както за стопанската система, по този начин и за жителите ", написа " Ди Велт ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР