Германия иска другите страни членки на Европейския съюз да последват

...
Германия иска другите страни членки на Европейския съюз да последват
Коментари Харесай

Германия зове другите от ЕС също да спрат износа на оръжия за Саудитска Арабия

Германия желае другите страни членки на Европейския съюз да последват нейния образец за прекъсване на износа на оръжия за Саудитска Арабия, до момента в който остават неясноти по отношение на убийството на саудитския публицист отстъпник Джамал Кашоги. За това настоя немският стопански министър Петер Алтмайер, представен от " Ройтерс ".

Рияд излезе с няколко спорни версии за това, което е довело до гибелта на Кашоги на 2 октомври в неговото консулство в Истанбул. Вчера саудитският външен министър Адел ал Джубейр назова убийството " голяма и тежка неточност ", само че се опита да отбрани авторитетния престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Германският канцлер Ангела Меркел разгласи през вчерашния ден, че Германия ще спре износа на оръжия за Саудитска Арабия, до момента в който несъответствията към гибелта на Кашоги не престават.

Алтмайер, който е непосредствен съдружник на Меркел, съобщи, че обясненията на Рияд по случая до момента не са приемливи.

" Правителството реализира съгласие, че за момента няма да утвърждаваме по-нататъшен експорт на оръжия, тъй като желаеме да знаем какво се е случило ", посочи Алтмайер пред телевизия ZDF.

Досега през тази година държавното управление на Германия е одобрило експорт на оръжия на стойност повече от 400 млн. евро за Саудитска Арабия, което я прави втория по величина адресат на немски оръжия след Алжир.

Запитан дали Германия ще анулира по-рано контрактуваните съглашения за оръжие със Саудитска Арабия, той показал, че решението щяло да бъде взето " доста скоро ".

Алтмайер настоял, че другите страни от Европейски Съюз би трябвало да спрат износа на оръжия за Саудитска Арабия, с цел да се ускори натиска върху Рияд по случая " Кашоги ".

" За мен е значимо да реализираме обща европейска позиция ", уточни Алтмайер.

" Защото единствено в случай че всички европейски страни реализиран съглашение, това ще направи усещане на държавното управление в Рияд. Няма да има никакви позитивни последствия, в случай че стопираме износа на оръжие, само че други страни в това време запълват празнината ", добави Алтмайер. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР