Германия иска бюджетът на ЕС за 2021-2027 г. да не

...
Германия иска бюджетът на ЕС за 2021-2027 г. да не
Коментари Харесай

Германия иска таван от 1% на следващия многогодишен бюджет на ЕС

Германия желае бюджетът на Европейски Съюз за 2021-2027 година да не надвишава 1% от стопанската система на континента, доста под сумата, препоръчана от Европейската комисия, се показва в документ, представен от " Политико ". Това подхожда на вижданията на някои страни, измежду които Холандия и Швеция, които упорстват за по-малък бюджет след Брекзит.

Излизането на Англия от Европейски Съюз е важен фактор за позицията на Берлин съгласно документа, който бе показан на финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз като част от подготовката за идните договаряния сред водачите на блока.

" Ще водим договарянията за многогодишната финансова рамка на основата на 1% от брутния народен приход на Европейски Съюз. Загубата на Обединеното кралство като един от най-големите чисти вносители в многогодишната финансова рамка значи, че даже и с този предел, вноските на оставащите страни членки ще се усилят доста ", се споделя в немския документ.

" Условията на договарянията за в действителност сложни ", разяснява министърът по европейските въпроси Михаел Рот през юли. Германският дял на вноските в бюджета на Европейски Съюз " ще се усили неимоверно Но ние сме подготвени да поемем повече, и във финансово отношение, отговорност за триумфа на Европейския съюз ", добави той.

Предложението за 1% ще значи доста понижение по отношение на проекта на Европейската комисия за бюджет, което, в случай че се осъществя, ще ускори политическите борби за метода на разпределение на разноските сред стратегии, вариращи от районни фондове до селско стопанство и проучвания и също така ще повдигне въпроси по какъв начин ще се финансират нови цели като " европейската зелена договорка ".

Европейската комисия предложи 1.135 милиарда евро поети отговорности, което би било 1.11 на 100 от брутния народен приход, а Европейският парламент упорства за 1.3%. Бюджетът за настоящия седемгодишен интервал е 1%. Изчислява се, че, в случай че бюджетът на Европейски Съюз остане на това равнище, взимайки поради растежа на немската стопанска система, смесен с Брекзит, Берлин ще би трябвало да заплаща да към 10 милиарда евро повече всяка година, в сравнение с сега.

В документа също така Берлин се застъпва за опазване на парите за по-бедните немски райони. " Кохезионното финансиране за немски райони би трябвало да бъде уравновесено и да подхожда на общия принцип, че измененията не би трябвало да са диспропорционални, което за жалост не важи за настоящето предложение на Комисията, съответно за немските райони в преход в източните провинции ". Официални лица са обезпокоени, че съгласно сегашния проект тези райони ще понесат загуби, до момента в който затруднените южни стопански системи ще получат нарастване на финансовата поддръжка.

От документа проличава, че задачите за свързани с климата разноски са значими за Берлин. " Климатичната цел би трябвало да възлиза на минимум 25% с ефикасна методология за следене на климатичните разходи; многогодишната финансова рамка като цяло би трябвало да способства за използването на Парижкото съглашение (за климата – бел.ред.) дейно ", написа държавното управление.

В документа се упорства още финансирането от Европейски Съюз да бъде обвързано с условия за спазването на върховенството на закона, против което неотдавна се разгласи Унгария.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР