Германия имала най-строгите мерки срещу коронавируса в целия свят, заяви

...
Германия имала най-строгите мерки срещу коронавируса в целия свят, заяви
Коментари Харесай

Наистина ли Германия има най-строгите мерки срещу пандемията в света?

Германия имала най-строгите ограничения против ковид в целия свят, съобщи на конференция предходната седмица министър-председателят на провинция Саксония Райнер Хазелоф. Същото изказване постоянно се среща и в разнообразни полемики в интернет. Хазелоф се базира на обява на Statista, формалния уебсайт на Статистическата работа в Германия, която пък се базира на данни от Covid-Stringency-Index на университета в Оксфорд.

Как е формиран показателят?

Въпросният показател би трябвало да отразява по какъв начин държавните управления на другите страни реагират на пандемията и да съпоставя строгостта на предприеманите ограничаващи ограничения. За задачата се събират данни от разнообразни страни, които се сортират по категории и проучват. В резултат на това се сформира точкова система от нула (липса на всевъзможни мерки) до 100.

В оценяването на 31 декември 2021 Германия събира над 84 точки, с което застава отпред на международната ранглиста - даже преди Китай. Високият брой точки, съгласно обясненията, се дължи най-много на няколко ограничения, измежду които са затварянето на учебни заведения, рестриктивните мерки в публичния превоз, затварянето на магазини от комерсиалната мрежа и задължението за носене на защитни маски на публични места. Само че въпросните данни пораждат редица въпроси. Факт е да вземем за пример, че през тази образователна година множеството от учебните заведения в Германия не са затворени. Тъкмо противоположното - министрите на културата на обособените провинции напълно неотдавна оповестиха за следващ път, че ще има присъствено образование.

Отворени са също по този начин и магазини, заведения за хранене, питейни заведения и музеи, както и културни средища - за разлика от началото на пандемията, когато те бяха наранени от локдаун. Въпреки това сегашните ограничения получават по-строга оценка в показателя, в сравнение с напролет на 2020 или 2021, когато учебните заведения и доста магазини и заведения за хранене бяха фактически затворени. Има и други необясними обстоятелства - при сравненията сред обособените страни. Твърди се да вземем за пример, че през последните седмици Германия има доста по-строги ограничения, в сравнение с Нидерландия, а е известно, че в средата на декември там беше разгласен локдаун. Въпреки това Нидерландия има 20 точки по-малко от Германия.

Но по какъв начин се вършат тези оценки? И за какво се стига до сходни несъгласия? Това излиза наяве, когато се разбере, че показателят регистрира постоянно тези районни ограничения за ограничавания, които са най-строги, даже и те да се отнасят единствено до лимитирана територия. Известно е, че Германия е страна с федерална конструкция и ограниченията, които се постановат в обособените 16 провинции, са с големи разлики. Поради това излиза, че за показателя строгостта на ограниченията на районно равнище има по-голяма тежст от тези на национално равнище.

С оглед на извънредно високата заболеваемост и цялостните лечебни заведения, в Бавария и Саксония имаше районни локдауни, които очевидно са изиграли решаваща роля за строгата оценка на немските ограничения в показателя. Докато Китай, който и при най-малкия изблик на нови инфекции вкарва солидни ограничавания, съгласно тази ранглиста, излиза с доста по-меки ограничения от Германия. Строгите оценки на показателя за Германия се изясняват и с това, че сега на доста места в Германия за влизане в избрани магазини или заведения за хранене се съблюдава правилото 2G - т.е. достъп единствено за имунизирани и преболедували. Това значи, че рестриктивните мерки не са за голямото болшинство от хора, които са имунизирани и преболедували, а единствено за неимунизираните.

Още грешки и изкривени информации

Има и други грешки на показателя във връзка с Германия - да вземем за пример в категорията публичен превоз, за която се споделя, че ограниченията " изключват или не разрешават на болшинството жители достъпа до него ". Всъщност обаче публичният превоз нито е спрян, нито лимитира болшинството жители да го употребяват. На доста места е въведена мярката 3G, която значи, че достъп имат имунизирани, преболедували и хора с негативен тест - с други думи и неимунизираните могат да го употребяват. Неоспорим факт е, че Германия взима съществени ограничения против разпространяването на ковид. Дали обаче те са най-строгите в света - това надали може да се потвърди благодарение на цитирания показател.

Автор: Патрик Гензинг
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР