Германия има фискалната мощ да се противопостави на евентуална икономическа

...
Германия има фискалната мощ да се противопостави на евентуална икономическа
Коментари Харесай

Германия има фискалната сила да бори с нова криза, увери финансовият министър

Германия има фискалната мощност да се опълчи на възможна икономическа рецесия с цялостна мощ, съобщи финансовият министър Олаф Шолц, намеквайки, че Берлин може да отпусне спомагателни разноски в размер до 50 милиарда евро, съобщи " Ройтерс ".

Предвид че стопанската система доближи ръба на рецесията и лихвите по кредитирането от финансовите пазари са рекордно ниски, Германия е подложената на вътрешен и външен напън да се откаже от устрема си за уравновесен бюджет и вместо това да усили вложенията, поемайки нови отговорности.

На конференция по случай вчерашния ден на отворените порти Шолц призна, че се води спор за разноски, финансирани посредством нови заеми. Той въпреки всичко акцентира, че в положителни за стопанската система времена страната би трябвало да харчи съгласно опциите си, не на последно място и тъй като това би означавало, че ще бъде в по-добра позиция да работи, когато нещата тръгнат надолу.

Държавният дълг на Германия се чака да спадне до близо 58 % от брутния вътрешен артикул (БВП) тази година по отношение на 60.9 % предходната година. Това ще смъкна индикатора под прага от 60 %, избран от Европейски Съюз, и ще даде на държавното управление опция за по-голяма еластичност при бъдещи разноски.

Ако в Германия имаме дългово ниво от под 60 % по отношение на Брутният вътрешен продукт, то това ни дава силата да се борим с (евентуална - бел. ред.) рецесия с цялостна мощ, сподели Шолц. По думите му международната финансова рецесия от 2008/2009 година е коствала на Германия близо 50 милиарда евро. " Трябва да можем да наберем тази (сума). И можем да я наберем. Това е добра вест ", сподели министърът.

Министерството отхвърли да разяснява новината, публикувана от немски медии в петък, че Берлин би бил подготвен да се откаже от правилото за уравновесен бюджет и да поема нови задължения, с цел да се пребори с възможна криза.

Германската стопанска система се сви с 0.1 на 100 на тримесечна основа в интервала от април до юни, приближавайки най-голямата европейска стопанска система до ръба на рецесията. Повечето икономисти дефинират рецесията като най-малко две поредни тримесечие на стесняване на стопанската система.

Според Шолц немската стопанска система страда главно от по-слабото задгранично търсене и несигурността на бизнеса на фона на фактори като комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР