Германия и Саудитска Арабия се договориха да върнат посланиците си,

...
Германия и Саудитска Арабия се договориха да върнат посланиците си,
Коментари Харесай

Германия възстанови дипломатическите си връзки със Саудитска Арабия

Германия и Саудитска Арабия се договориха да върнат посланиците си, 10 месеца откакто Рияд отзова своя дипломатически представител поради рецензиите на Берлин за намесата на Кралството в Ливан, съобщи БГНЕС.
Саудитска Арабия реагира все по-остро на рецензиите на западни страни. Страната върна посланика си от немската столица през ноември 2017 година след озадачаващата оставка на ливанския министър председател Саад Харири по време на аудиенция в Риад. Зигмар Габриел, по това време министър на външните работи на Германия, съобщи, че съседите на Ливан би трябвало да оставят страната да дефинира сама ориста си, с което провокира гнева на Саудитското кралство, откъдето отхвърлиха да са оказвали въздействие върху решенията на Харири. Харири, който има още френски и саудитски паспорт, отдръпна оставката си след завръщането си в Ливан. Инцидентът се преглежда като следващия конфликт с районния архивраг Иран, защото Харири усъвършенства връзките с " Хузбула " — шиитска формация, подкрепяна от Техеран.
Наследникът на Габриел - Хайко Маас, се срещна в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации със своя саудитски сътрудник Абдел ал Джубейр и изрази страдание за случилото. Той разгласи, че двете страни са се разбрали да върнат назад посланиците.
" През последните месеци нашите връзки претърпяха недоразумения, които са ослепителен контрастност с другояче мощните ни стратегически връзки с кралство Саудитска Арабия и ние откровено съжаляваме за това ", съобщи Маас пред събралите се кореспонденти.
Джубейр също означи " дълбоките стратегически връзки ", които страната му има с Германия. " Кралството и Германия имат водеща роля за повишение на интернационалната сигурност и стабилността на световната стопанска система ", акцентира той.
Саудитска Арабия, която поддържа извънредно тесни връзки със Съединените американски щати, все по-ясно дава да се разбере, че няма да толерира рецензии. Миналия месец Риад изгони посланика на Канада и замрази двустранните търговски връзки, откакто Отава порица репресиите против деятели за човешки права в кралството. Заради сходни рецензии за нарушение на човешки права, през 2015 година Саудитска Арабия отзова посланика си и от Швеция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР