Германия и Русия планират да разширят сътрудничеството си в проекта

...
Германия и Русия планират да разширят сътрудничеството си в проекта
Коментари Харесай

Германия и Русия правят колайдер край Москва

Германия и Русия възнамеряват да разширят съдействието си в плана за ускорителен комплекс с насрещни снопове от тежки йони NICA (Nuclotron based Ion Collider Facility), който се построява в Дубна, покрай Москва. Това заяви Обединеният институт за нуклеарни проучвания (Joint Institute for Nuclear Research). Институтът има 18 държави-членки, а Германия е един от шестте асоциирани членки, дружно с Египет, Унгария, Италия, Южна Африка и Сърбия.

Германските сътрудници ще вземат участие както в реализацията на NICA, по този начин и в планове, основани на изследователския реактор PIK, който се построява в Петербургския институт по нуклеарна физика, съобщи Nucnet.

NICA е един от предпочитаните научни „ мегапроекти “ на Русия и се чака да бъде приключен преди края на 2022 година Разработката му стартира през 2005 година, а строителството - през 2013 година Прогнозната стойност на плана е 500 милиона $. Руският държавен бюджет покрива към 80% от разноските, до момента в който вложителите от Италия, Германия и Съединени американски щати способстват за останалото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР