Германия и Полша настояват преговорите за следващия бюджет на Европейския

...
Германия и Полша настояват преговорите за следващия бюджет на Европейския
Коментари Харесай

Полша се надява да стане страна - донор в бюджета на ЕС, в следващите 10-15 години

Германия и Полша упорстват договарянията за идващия бюджет на Европейския съюз да завършат допустимо най-скоро. За Полша, главния бенефициент на кохезионната политика на Европейски Съюз, има огромен залог, а Германия се надява договарянията да приключат, преди тя да поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз през юли следващата година, съобщи EurActiv Германия.

" Опасяваме се, че ще има огромна капиталова дупка като тази, която се появи след 2014 година Това би имало доста отрицателни последствия за нашата районна политика ", съобщи полският министър по вложенията и развиването Йежи Квечински, съгласно който договарянията няма да завършат по време на финландското европредседателство. То продължава до края на годината.

По думите му Хърватия, която ще поеме след Финландия председателството на Съвета на Европейски Съюз за шест месеца, няма да може да се оправи сама със комплицираните договаряния, защото е дребна страна с незадоволително средства. Полският министър сподели, че ще разчита на Германия, която ще поеме европредседателството по-късно.

Германското държавно управление обаче се надява да не се наложи да поеме отговорността за завършването на договарянията за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз за 2021-2027 година

През март Европейският парламент одобри своето мнение по плана за бюджет на комисията. През юли Съветът излезе с позицията си, само че даде единствено " непълен мандат " и Съветът на Европейски Съюз по общи въпроси ще се срещне в понеделник. Скоро по-късно ще стартират така наречен триалози (преговори сред трите институции – европарламент, Европейска комисия и Съвет на ЕС) с вярата да има съглашение преди края на годината.

Полша желае да стане страна донор

Според Европейската комисия бюджетът на Европейски Съюз за кохезионна политика, който сега възлиза на 352 милиарда евро и е третото по величина перо в общия бюджет на Европейски Съюз, би трябвало да бъде понижен.

За Полша това ще значи орязване с 10% на средствата, а Германия се готви за 20-процентно понижение. В идващия фискален интервал Полша евентуално ще получава 72.7 милиарда евро от структурни фондове, а Германия – 17.6 милиарда.

" Кохезионната политика играе огромна роля за Полша. Тя докара до широкомащабни структурни промени и до стопански прогрес на нашата страна. Искаме да станем страна донор в идващите 10 до 15 години ", сподели полският министър. Може да се приказва за 10% понижение, в случай че те дават отговор на финансовите дефицити, свързани с Брекзит, само че съгласно министъра " наподобява, че пониженията ще отидат оттатък това ".

Предвижда се бюджетът за кохезионна политика да бъде понижен с 47 милиарда евро, от които единствено 11 милиарда може да са поради Брекзит. Вместо това еврокомисията желае да налее 25 милиарда евро в " инструмент за поддръжка на структурни промени ". Неговата цел е да подтиква промени в страните членки в региона на фискалната политика, налозите и пазара на труда и по този начин да обвърже политиките им по-тясно с европейския учебен срок.

Върховенство на закона

Попитан от EurActiv какво е мнението на страната му за предлагането за обвързване на кохезионната политика с условия, свързани с върховенството на закона, Квечински отговори: " Ние поддържаме новите цели на Европейски Съюз като миграция и вътрешна и външна сигурност дотолкоз, доколкото не са за сметка на кохезионната политика. Но казусът с върховенството на закона – кой го ревизира и съгласно кое правомощие? " Според него еврокомисията няма да бъде безпристрастен орган, в случай че това се осъществя.

Брюксел предложи да вкара нови критерии за фондовете, предопределени за районите, разнообразни от критерия за приходи на глава от популацията. Те включват младежка безработица, ограничения за отбрана на климата и банкет на мигранти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР