Германия и Италия може да се противопостяват на вече взетото

...
Германия и Италия може да се противопостяват на вече взетото
Коментари Харесай

Германия и Италия може да блокират забраната за бензиновите и дизелови коли от 2035 г.

Германия и Италия може да се противопостяват на към този момент взетото решение да се забрани производството на бензиновите и дизелови коли от 2035 година в страните от Европейски Съюз. Държавите желаят изключение за коли с вътрешно горене, употребяващи синтетични горива, които съгласно тях са неутрални във връзка с въглеродните излъчвания.

Гласуването на Европейския съюз през 2022 година за възбрана на продажбите на транспортни средства, генериращи излъчвания през 2035 година, наподобява подписа смъртната присъда за колите с вътрешно горене на Стария континент. Но то може да бъде отсрочено в последния миг, откакто Германия и Италия заплашиха да блокират проекта.

И двете страни желаят квоти за транспортни средства, които употребяват синтетични горива, които са неутрални във връзка с климата. Полша и Унгария също се опълчват на съществуващия проект, който изисква производителите да продават единствено коли с нулеви излъчвания в Европа от средата на идващото десетилетие.

Този проект би трябвало да бъде подписан от Европейския съвет идната седмица, като се очакваше да мине без проблеми, като се има поради, че страните членки на Европейски Съюз към този момент бяха дали своят вот краткотрайно да поддържат предлагането предходната година, а Европейският парламент публично го утвърди предишния месец.

Но Германия съобщи, че не може да утвърди проекта, в случай че Европейската комисия не направи отстъпка за синтетичните горива. " Нуждаем се от електронни горива, защото няма опция, в случай че желаеме да експлоатираме автомобилния си парк по климатично безпристрастен метод. Трябва да държим всички софтуерни варианти отворени и също да ги използваме. Не разбирам тази битка против автомобила и за какво желаят да забранят някои технологии “, споделя немският министър на превоза Фолкер Висинг пред тв ARD.

Докато Volkswagen даде обещание да стане марка единствено за електрически коли в Европа до 2033 година, други компании, в това число BMW и Porsche, считат, че е неточност да поддържат единствено един източник на сила и мислят за мултиенергиен проект, който включва акумулатори, екологични горива и водород. Шефът на Stellantis Карлос Тавареш също се разгласи срещу еднопосочния фокус върху електрическата сила.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР