Германия и Хърватия обявиха, че са готови да приемат непълнолетни

...
Германия и Хърватия обявиха, че са готови да приемат непълнолетни
Коментари Харесай

Шест европейски държави ще приемат до 1500 деца мигранти от Гърция

Германия и Хърватия оповестиха, че са подготвени да одобряват малолетни мигранти, които се намират на гръцките егейски острови, с цел да оказват помощ на Атина да се оправи с новия миграционен напън.

Двете са част от група страни, които дадоха отговор утвърдително на молбата на Европейската комисия за помощ, отправена предходната седмица до всички европейски столици. В групата са още Франция, Финландия, Португалия и Люксембург, заяви председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник, написа "Български вести ".

„ Хърватия има избран потенциал и преди този момент е приемала деца от спешни обстановки “, съобщи в неделя хърватският министър на вътрешните работи Давор Божинович, чиято страна е краткотраен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Божинович не посочи какъв брой непридружени малолетни Хърватия би приела, само че съобщи, че ще изчака резултатите от визитата на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон в Гърция тази седмица.

Германското държавно управление също разгласи в понеделник, че ще се причисли към самодейността, като част от коалиция страни. „ Искаме да подкрепим Гърция в тежката филантропична обстановка. Германия е подготвена да одобри подобаваща част от тези общо 1000 до 1500 деца “, се споделя в изказване на държавното управление.

Става дума за деца, които заради заболяване се нуждаят от незабавно лекуване, или за непридружени деца на възраст под 14 години, множеството от тях девойки, прецизира организация ДПА.

В навечерието на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по-късно в понеделник, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Турция би трябвало да изтегли бежанците и мигрантите от гръцката граница.

По думите ѝ неотложно решение изискват още въпроси като обезпечаването на правото на леговище, поддръжката за Гърция и Турция, а и преместването към континенталната част на Европа на хора, изключително малолетни, които са блокирани на гръцките острови.

„ Много съм загрижена за ситуацията на малолетните. Спешно е да ги вземем от островите и да им осигурим несъмнено място “, съобщи Фон дер Лайен.

На срещата сред Ердоган, Фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел в понеделник по здрач се чака Турция да бъде призована да съблюдава съглашението за миграцията от 2016 година, отбелязва ДПА. Ердоган евентуално ще изиска нова финансова помощ, добавя организацията.

В момента в Гърция живеят към 116 000 мигранти, сочат данни на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците. Според Националния център за обществена взаимност (EKKA) измежду тях почти 5500 са малолетни без родители или настойници. Над 3000 непридружени деца живеят в пренаселени краткотрайни приемни центрове, в несигурни жилища или просто на улиците.

В лагерите на егейските острови сега има към 42 000 души при потенциал за към 8000 души. Премиерът Кириакос Мицотакис възнамерява да затвори старите, пренаселени мигрантски центрове на егейските острови и да ги размени с нови уреди. Плановете са посрещнати с яростни митинги на локалните поданици.

След като на 29 февруари Турция разгласи, че повече няма да съблюдава договорката с Европейски Съюз за прекъсване на мигрантите на нейна територия, броят на противозаконните влизания в Гърция внезапно скочи. Хиляди хора не престават да стоят на сухопътната граница сред Гърция и Турция, макар че тя е затворена, а гръцкото държавно управление разгласи, че няма да приема молби за леговище в продължение на месец.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР