Германия и Франция стигнаха до компромис за всеобхватния европейски данък

...
Германия и Франция стигнаха до компромис за всеобхватния европейски данък
Коментари Харесай

Париж и Берлин изоставят предложението за всеобхватен дигитален данък

Германия и Франция стигнаха до компромис за всеобхватния европейски налог върху цифровите доходи, който Еманюел Макрон оферираше по-рано тази година. Вместо налог върху приходите на над 180 огромни цифрови компании, новото предложение засяга налог върху приходите от реклама на някои платформи като Фейсбук и Гугъл, до момента в който други като Amazon, Apple, и Spotify биха били освободени от налога, написа Financial Times. Предложението следва да бъде разисквано от финансовите министри на Европейския съюз.

Голям компромис

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Германия и Франция доближиха до компромис за цифровия налог след няколко провалили се етапи на договаряния през последните месеци. Най-новата форма на оферти налог го лимитира до 3% от приходите на избрани цифрови платформи от реклама. По този метод Фейсбук и Гугъл ще бъдат наранени, само че други платформи, които улесняват търговия на артикули, като Amazon, Spotify и Apple няма да заплащат новия налог. Компромисът беше реализиран, откакто стана ясно, че Берлин се тормози, че първичната дефиниция на налога ще засегне немските автомобилни производители. Новото облагане се планува да влезе в действие през 2021 година, и то единствено в случай че Организацията за икономическо сътрудничество и раз не доближи до едностранно решение за цифровия налог.

Първоначално предложение и съпротива

Първоначалното предложение на Еманюел Макрон беше всички цифрови компании с несъмнено равнище на интернационалните и европейски доходи да заплащат налог върху приходите си вместо върху облагата, каквато е обичайното облагане. Макрон описваше налога като приспособен за модерния софтуерен свят, в който софтуерните колоси ще заплащат своя " обективен дял ". Въпреки това основните рецензии на предлагането бяха, че ще ощети по-малки европейски цифрови компании, до момента в който съвсем няма да навреди на американските софтуерни колоси, против които сякаш беше ориентиран.

Дори след най-новото предложение не е несъмнено дали сходен цифров налог ще бъде утвърден. Финансовите министри на Европейски Съюз би трябвало да одобряват налога единомислещо. Дания, Швеция, Ирландия, Финландия и Люксембург не престават да са в съпротива и настояват, че какъвто и да било проект за цифров налог единствено на европейско равнище ще направи Европейски Съюз по-малко конкурентен.

Мъглявото бъдеще на цифровия налог

Берлин и Париж описаха компромиса като най-ограничения обсег, който такава самодейност може да заеме на европейско равнище, и приканиха финансовите министри да поддържат проекта. Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси също поддържа проекта, само че съобщи, че Европейска комисия няма да го внесе като ново законодателно предложение, както беше желанието на Берлин, написа Reuters.

Макрон направи цифровия налог един от основните въпроси на акцията си за евроизборите следващата година. От Париж акцентираха на това какъв брой е значимо да се стигне до единодушие за цифровия налог преди март 2019 година или най-малко преди изборите за Европейски парламент. Трудно е да си показа човек по какъв начин Ирландия би се съгласила да наложи какъвто и да било налог на компании като Фейсбук и Гугъл, визирайки досегашната си и поредна политика за преференции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР