Германия и Франция ще похарчат съвместно 2,1 млн. евро за

...
Германия и Франция ще похарчат съвместно 2,1 млн. евро за
Коментари Харесай

Германия и Франция проучват произхода на африкански артефакти в музеите си

Германия и Франция ще похарчат взаимно 2,1 млн. евро за по-нататъшно изследване на произхода на предмети от африканското завещание в сбирките на своите национални музеи, което може да приготви почвата за възможното им връщане, заяви „ Гардиън “.


В Берлин бе даден старт на тригодишен фонд, в който всяка страна ще внася по 360 000 евро годишно. Фондът е предопределен за финансиране на проучвания на предмети от всяка точка на Африка на юг от Сахара, въпреки че се чака да бъде даден приоритет на страни, които са били колонизирани от Франция и Германия, като Того и Камерун.

" Това е пробен фонд ", съобщи доктор Жули Сисиа, откривател в Центъра Марк Блох, френско-германски проучвателен център в Берлин, който ще ръководи средствата.

" Стартираме го с допустимо най-широки критерии, тъй че да могат да аплайват както дребни, по този начин и най-големи планове. Единственото условие е плановете да бъдат ръководени от смесени френски и немски екипи от света на университетските среди и музеите “, сподели тя.

Общоевропейският спор за връщането на предмети от африканското културно завещание беше подложен в ход, когато френският президент Еманюел Макрон разгласи през 2017 година, че ще " направи всичко допустимо ", с цел да върне част от културното завещание на Африка, ограбено от Франция.

През 2021 година Франция върна 26 артефакта на Бенин, само че през последните години напъните ѝ са в застой. Законът за реставрация на културни полезности, заграбени в чужбина, който трябваше да мине през Народното събрание в края на 2023 година, беше възпрепятстван от опозицията.

Оттогава планът за реставрация в Германия набира все по-голяма скорост. През ноември 2022 година немска фондация финансира стартирането на първата цялостна база данни за артефактите, известни под общото название " Бенински бронзови предмети ", а година по-късно външният министър на Германия върна 21 бронзови предмети на Нигерия.

Тези артефакти в началото са били ограбени от английските сили. За разлика от това, работата с предмети, които в миналото са били отнети от личните колонии на Германия, съставлява доста по-голямо предизвикателство, както в административен, по този начин и в дипломатически проект.

Първоначално колонизиран от имперска Германия в края на XIX в., Камерун е превзет и разграничен на административни зони от Англия и Франция след експлоадирането на Първата международна война. Повечето културни полезности от камерунското завещание, съхранявани в европейските музеи, са взети по време на немското колониално ръководство.

В рамките на план за картографиране на предмети от камерунското завещание, съхранявани в немски музеи, оповестен през юни предходната година под заглавие " Атлас на отсъствията ", бяха разпознати над 40 000 предмета, от които единствено 8 871 се съхраняват в музея " Линден " в Щутгарт.

Сред най-известните предмети на камерунското завещание е Манду Йену - цветен престол, богато декориран с перли и раковини, за който се допуска, че е подарен на немския император Вилхелм II от крал Нджоя от кралство Бамум през 1908 година и който е изложен в Хумболтовия конгрес в Берлин.

Някои предмети, заграбени от немските сили, са продадени на сбирки във Франция, като да вземем за пример така наречен кралица Бангва - дървена статуя от региона на Грасфийлдс в Камерун, която е фотографирана от американския художник Ман Рей през 1934 година и е изложена в закрития към този момент Музей Дапер в Париж до 2017 година

" Стартирането на програмата демонстрира, че съдействието - трансгранично и сред науката и културата - прави вероятни значими планове като този и е доста належащо в сложни времена като сегашните ", съобщи Клаудия Рот, федерален комисар на Германия по въпросите на културата и медиите, при стартирането на френско-германския план./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР