Германия и Франция се съгласиха да не са съгласни относно

...
Германия и Франция се съгласиха да не са съгласни относно
Коментари Харесай

Франция и Германия се съгласиха да не са съгласни относно ядрената енергия

Германия и Франция " се съгласиха да не са съгласни " по отношение на хода на Европейски Съюз да етикетира нуклеарната сила като зелена. Това разгласи немският министър по европейските работи Анна Луерман, отричайки какъвто и да е спор сред двата европейски колоса по въпроса, осведоми " Франс прес ".

Европейската комисия разгласява проектопредложение за етикетиране на нуклеарната сила, дружно с природния газ, като " зелени " източници, отговарящи на изискванията за вложения според разпоредбите за поощряване на въглеродно неутрално бъдеще.

Франция поведе " хорото " за нуклеарната сила - нейния главен енергиен източник - да бъде включена в листата, до момента в който Германия, която е в развой на затваряне на всички свои атомни централи, остава гневно срещу този ход.

" Ние знаем каква е френската позиция във връзка с нуклеарната енергетика и френската страна знае доста добре каква е позицията на Германия ", означи Луерман в изявление за Агенция Франс Прес.

" Така че можем да кажем, че сме съгласни да не сме съгласни по въпроса, а по-късно да се обърнем към въпросите, по които желаеме да продължим напред... от опазването на климата към устойчивите вложения, към въпроса за европейския стратегически суверенитет ", посочи още тя.

Списъкът със зелената сила, прочут като " таксономия " на Европейски Съюз, трябваше да бъде направен преди края на 2021 година, само че дълбоките разделения сред страните членки го отложиха.

Европейската комисия тихомълком популяризира план на текст на своите проекти в навечерието на Нова година и разгласи, че е почнала съвещания със страните членки по предлагането.

Ако болшинството от страните членки го поддържат, той ще стане закон на Европейски Съюз, който ще влезе в действие от 2023 година

Франция, която получава към 70 % от електрическата енергия си от нуклеарна сила, подписа изказване в поддръжка на нуклеарната сила с още девет страни от Европейски Съюз през октомври, в това число Полша, Чехия и България.

Но министърът на околната среда на Германия Щефи Лемке сподели, че би било " безусловно неправилно " да се включи нуклеарната сила в листата, като се аргументира, че атомната сила " може да докара до опустошителни екологични произшествия ".

Германия затвори три от шестте си оставащи атомни електроцентрали в края на предходната година и ще затвори останалите до края на 2022 година, следвайки графика на Ангела Меркел за последователно отричане от нуклеарната сила.

" Ние казахме доста ясно като цялото федерално държавно управление, че сме срещу включването на нуклеарната сила като резистентен финансов артикул ", сподели Луерман.

" Трябва да вървим в друга посока заради климатични аргументи, само че също и заради политическа самостоятелност и аз виждам това като мотив против газа и нуклеарната сила. Защото уранът би трябвало да пристигна отнякъде ", сподели тя.

Въпреки това Луерман призна, че " ние също знаем, че не сме болшинство в Европа " по въпроса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР