Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Чехия са представили 16

...
Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Чехия са представили 16
Коментари Харесай

В ЕС готвят санкции срещу Иран заради насилие срещу протестиращите

Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Чехия са показали 16 оферти за нови наказания на Европейския съюз против Иран поради насилственото потушаване на митингите против правата на дамите , сподели източник от немското външно министерство, представен от Ройтерс.

Предложените ограничения ще бъдат ориентирани към хора и институции, главно виновни за потушаването на общонационалните митинги, които избухнаха след, добави източникът.

Целта е външните министри на Европейски Съюз да вземат решение по тях на срещата си на 17 октомври, като не се чака опозиция от страна на членовете на блока , написа немското списание Spiegel, което първо заяви новината.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок сподели в понеделник, че потушаването на митингите от Иран е " израз на чист боязън от образованието и силата на свободата " и даде обещание наказания.

" Също по този начин е мъчно да приемем, че опциите ни за външна политика са лимитирани. Но ние можем да засилим техния глас, да създадем гласност, да повдигнем обвинявания и да глобяваме. И това го вършим ", написа Бербок в " Туитър ".

Антиправителствените митинги, които започнаха с погребението на 22-годишната Махса Амини на 17 септември в кюрдския град Сакез, прераснаха в, като мнозина призоваваха за края на ръководството от повече от четири десетилетия на ислямското духовенство.

Базираната в Норвегия организация Iran Human Rights заяви, че повече от 100 души са били убити. Иранските управляващи не оповестяват броя на починалите, само че споделят, че доста членове на силите за сигурност са били убити от " бунтовници и главорези, подкрепяни от непознати врагове ".

Миналата седмица държавната телевизия заяви, че 41 души са починали, в това число членове на силите за сигурност.

Преди седмица иранското външно министерство предизвести, че посредством митингите няма да останат без отговор.
 Хаменей: Протестите в Иран са планувани
Хаменей: Протестите в Иран са планувани

Според висшия ирански водач Съединени американски щати и Израел стоят зад протестите

Неназован ирански чиновник декларирал пред " Ройтерс ", че вътрешнорежимните различия по отношение на наследяването на висшия водач и ръководството на митингите разделят елита на режима, , основан в Съединени американски щати .

Това разделяне допуска, че Хаменей не извършва нормалната си роля да сплотява режима по време на рецесия.

Възможно е отсъствието на Хаменей да окуражава обособени представители на духовенството, изключително в Кум, да подлагат на критика и да оказват по-открит напън върху режима. На 17 септември двама висши духовници - аятолах Мустафа Мохагх Дамад и аятолах Асадолах Баят Занджани - вършат изказвания, в които подлагат на критика държавните служби за сигурност за гибелта на Махса Амини.

На 25 септември аятолах Хосейн Нури Хамедани приканва режима да се вслуша в недоволствата на хората.
 Сблъсъци сред служители на реда и студенти в Техеран
Сблъсъци сред служители на реда и студенти в Техеран

Напрежението не стихва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР