Германия е втората европейска държава, в която Uber Freight ще

...
Германия е втората европейска държава, в която Uber Freight ще
Коментари Харесай

Uber влиза на пазара на товарни превози в Германия

Германия е втората европейска страна, в която Uber Freight ще действа. Услугата се предлага в 48 щата в Съединени американски щати.

Американската компания Uber пусна платформа за товарни транспорти в Германия, конкурирайки се с локалните компании на европейски пазар, оценен на 500 милиарда $ годишно, написа Reuters.

Uber Freight

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Германия ще бъде втората европейска страна, в която платформата Uber Freight работи след Холандия, където се появи в края на март тази година. В Съединени американски щати Uber Freight действа в 48 щата, като генерира повече от 125 млн. $ доходи за едно тримесечие.

Uber се сблъска с голяма опозиция от таксиметрови компании, политици и регулатори при опита си да навлезе в Германия на пазара на споделено пътувания. Американската компания обаче получи зелена светлина за Uber Freight.

Изпълнителният шеф на Uber Дара Хосровшахи се съветва с немските управляващи и промишлеността, с цел да завоюва поддръжка за своя товарен бизнес, сподели Даниел Бучковски, началник на плана за разширение на Uber Freight в Европа.

Местните съперници и Uber

Uber ще се конкурира с локалните компании, в това число с берлинския стартъп Sennder, който си е обезпечил частно финансиране от 70 млн. $ и има пазарна оценка от 300 млн. $. Освен това компанията към този момент има необятно наличие в Европа.

Друг съперник е Flexport, платформа за цялостно обслужване, основана в Сан Франциско, която получи 1 милиарда $ от вложители, измежду които и японската Softbank.

Базираните в Обединеното кралство Zencargo и FreightHub също привлякоха нови вложители и са значим съперник на американската компания.

Бучковски обаче вижда преимуществата на Uber Freight в международен мащаб. " Като световна компания ние имаме необятна продуктова линия, която непрекъснато обновяваме и сътворяваме нови артикули и функционалности, които поддържат целия пазар ", сподели той.

Подобряване на промишлеността

Платформите за товарни транспорти имат за цел да цифровизират промишлеността, която към момента е доминирана от компании с 10 или по-малко камиона и да подобрят успеваемостта, тъй като камионите пътуват празни през 21% от маршрутите. Други доходи могат да дойдат от следенето на пратките в действително време и автоматизацията на заплащанията в промишлеността, тъй като компаниите за товарен транспорт постоянно губят седмици в набирането на фактури.

" Ключът към приемането на огромни доходи от тази промишленост е това да разберем по какъв начин да използваме тези километри, в които камионът пътува празен ", сподели Николаус Шефенакер, съосновател на Sennder.

Той сподели още, че с разширението на мрежата е по-лесно да се моделират и предвиждат потоците на трафик, с цел да се подсигурява, че ще бъдат открити подобаващите камиони на подобаващата цена. Въпреки че секторът на товарните транспорти е претъпкан, пазарът е сегментиран и Sennder вижда ясна опция в така наречен full-truck пътувания.

" Пазарът е толкоз голям, че мисля, че доста компании могат да съжителстват. Това е и методът, по който мислим за Uber Freight ", сподели Шефенакер пред Reuters.

Какво е отличава Uber Freight от останалите услуги на компанията?

За разлика от приложението на Uber или платформата им за доставката на храна Uber Freight ще работи като медиатор на пазара. Освен това ще бъдат въведени общи цени. Uber Freight ще печели от маржа сред цената, платена от компанията, която изпраща дадената стока, и заплащането на водача на камиона.

Трудностите

Uber би трябвало да приспособява своя бизнес модел в една по- друга среда. За разлика от Съединени американски щати, където те съвсем нямат съперници, в Европа пазарът е доминиран от доста фамилни компании. Фирмите за товарен транспорт са изправени пред разнообразни провокации, едно от които са екологичните регулации, с които промишлеността, разчитаща съвсем напълно на дизелово гориво, би трябвало да се оправи.

Освен това секторът се нуждае от нови чиновници, като Световната банка прави оценка, че две трети от немските водачи ще се пенсионират през идващото десетилетие, заплашвайки с дефицит на личен състав, който да транспортира повече от 70% от товарите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР